01 mei 2023

Cliënt vertelt: ‘intuïtief eten na een eetstoornis: het is het waard’

In deze blog lees je de – door haar zelf geschreven – ervaring van een oud-cliënt met intuïtief eten binnen het Eten op Gevoel traject.

Afgelopen april stopte een cliënt met haar traject; omdat het goed gaat, en we allebei vinden dat ze zelf verder kan. Ik vroeg haar of ze het leuk vindt om een stukje te schrijven, over haar ervaring met het traject en mijn begeleiding. Dat wilde ze! Hieronder lees je haar verhaal.

Intuïtief eten en anti-dieet

“In december 2022 was ik al 2 jaar in therapie voor mijn eetstoornis. Ik was jaren bezig geweest met mijn lichaam, eten, afvallen, sporten en boos zijn op mijzelf. Het ging eindelijk beter met mij en ik had één heel duidelijk doel voor ogen: ik wil koste wat het kost niet terugvallen in mijn eetstoornis.

Omdat ik met een paar vragen bleef rondlopen waarover mijn therapeute niet de expertise had, verwees zij mij door naar Kristen.

Het moment dat ik Kristens website bezocht, weet ik nog goed. Het Intuïtief Eten boek had ik al gelezen en had mij ontzettend geholpen. Daarom was ik blij om te zien dat Kristen hiermee werkt. Ook sprak Kristens taal mij aan. Ze zet zit af tegen de dieetcultuur en spreekt hardop uit dat diëten niet werkt. Hierdoor voelde ik mij veilig, gehoord en gezien. ‘Als Kristen zich als diëtist zo hard durft te verzetten tegen de dieetcultuur, dan weet ik zeker dat zij alles op alles zet om mij te helpen.’ dacht ik.”

Een sparringpartner tegen de eetstoornis

De eerste gesprekken waren best zwaar. Kristen weet feilloos wat eetstoornisgedachten zijn en wat oprechte gedachten zijn. Ze drukte mij met mijn neus op de feiten en wrikte alle restjes eetstoornis waar ik aan vasthield los. Dit deed ze met veel empathie en humor. We hadden aan een half woord genoeg en Kristen liet mij zelf mijn antwoorden vormen, omdat zij allang doorhad dat ik het prima wist.

Kristen heeft zich aangepast aan wat ik nodig had: een sparringpartner om mijn gedachten helder te krijgen. Dit was voor mij voldoende, omdat ik al ver was in mijn herstel. Ze gaf mij bevestiging waar nodig, maar liet mij vooral zelf de antwoorden uitspreken. Ik ben er van overtuigd dat Kristen mensen met andere problemen of mensen die minder ver zijn in hun hersteltraject ook goed kan helpen. Haar ervaringsdeskundigheid speelt hierin een grote rol.

In het diepe springen

Het afronden van het traject vond ik best spannend, na al die jaren begeleiding ga ik het nu toch echt ‘zelf’ doen. Ergens voelt het alsof je in het diepe wordt gegooid, maar ik weet dat Kristen me heeft leren zwemmen. En niet een beetje zwemmen, nee, echt diploma C+ mét reddingszwemmen. Daarnaast weet ik ook dat Kristens deur altijd open staat.

Ik kan iedereen aanraden om bij Kristen een gesprek in te plannen. Ook wil ik iedereen die aan het begin van diens hersteltraject staat, zeggen: zet door, maak het af, want het leven dat je ervoor terugkrijgt is zo mooi. Dat leven is alle zware momenten die je gaat meemaken waard. Door mijn traject mij Kristen durf ik te genieten van eten en heb ik vertrouwen in mijzelf en mijn lichaam.”

Intuïtief eten na een eetstoornis

Ben jij aan het herstellen na een eetstoornis en wil je ook graag meer rust en voedselvrijheid ervaren? Laten we dan kennismaken! Dit doe je door een online kennismakingsgesprek met me in te plannen. Hierin bespreken we waar je graag begeleiding bij zou willen en hoe ik je daarmee kan helpen. Het gesprek is geheel gratis en vrijblijvend.

Klik in de menubalk op ‘kennismaken?’ of het agenda icoontje om een gesprek in te plannen!

Kennismakingsgesprek nog te spannend? Stel dan je vraag via het contactformulier of via whatsapp en ik neem snel contact met je op!

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje