28 december 2022

Cliënt vertelt: ‘intuïtief eten na een eetstoornis – eindelijk rust’

In deze blog lees je de – door haar zelf geschreven – ervaring van een oud-cliënt met intuïtief eten binnen het Eten op Gevoel traject.

Aan het eind van haar traject vroeg ik mijn cliënt of ze iets wilde schrijven over haar ervaring met intuïtief eten na een eetstoornis. En dat wilde ze! Zij heeft het Eten op Gevoel traject in 4 maanden doorlopen, en is een supermooie groei doorgegaan. Je leest haar verhaal hieronder:

‘Ik heb eindelijk rust in mijn hoofd’

Al heel mijn leven ben ik zowat obsessief bezig geweest met mijn lichaam. Ik wilde dat mooie slanke ‘’fitgirl lijf”, wat je overal voorbij ziet komen. In mijn hoofd deed ik er pas toe als ik dat had. Dan zou ik pas waarde hebben. Ik voelde me dik en haatte mijn lijf voor hoe het eruit zag, ongeacht hoeveel ik woog. Hier paste ik al mijn gewoontes op aan, van calorieën tellen tot voedingsschema’s maken tot overmatig sporten om te compenseren voor mijn ”dikke” lijf en eetgedrag.

Eetstoornisverleden

Ik heb een eetstoornis verleden en elke keer als ik aan de bel trok omdat ik er zelf niet meer uit kwam en naar een diëtist ging die gespecialiseerd zou moeten zijn in eetstoornissen, liep ik al vrij snel vast omdat het hokjestraject niet bij me paste. Veel diëtisten moeten namelijk op dezelfde manier behandelen volgens de zorgverzekering dus echt maatwerk was er niet bij. Kristen is de eerste die écht luisterde naar mijn vraagstuk en mijn probleem, en de behandeling daarop heeft afgestemd.

Toen ik bij Kristen kwam, had ik het eetstoornis verhaal al redelijk afgesloten. Echter zat mijn denkwijze nog aardig vastgeroest in oude gewoontes. Ik geloof in de kracht van affirmaties, maar ze werken helaas beide kanten op. Als je 100 keer over jezelf zegt dat je dik bent, geloof je dat ook. Ik heb dat heel mijn leven gedaan, altijd maar mezelf gekleineerd en bekritiseerd. Ik was dik, lelijk, walgelijk en ik was nergens goed voor.

Loskomen uit oude patronen

Kristen had al vrij snel door dat ik vast zat in dat patroon en door de juiste vragen te stellen en mij na te laten denken over het antwoord, ben ik in gaan zien dat je met liefde en compassie voor jezelf, veel verder komt dan haat en nijd. Ik wist ergens alle antwoorden al, ik moest ze alleen hardop horen.

intuitief eten bij eetstoornis

Eten is niet goed of slecht

Als ik iets geleerd heb in het traject, is dat eten gewoon eten is. Niks meer en minder. Het is niet goed of slecht. Niet dikmakend of slank, niet gezond of ongezond. Het is gewoon eten. Waar we van mogen genieten als we daar behoefte aan hebben, zonder schuldgevoel of verdriet. Ik heb het zwart/wit denken eindelijk los kunnen laten. Ik geniet van dat chocolaatje, dat beetje chips of een glas cola op z’n tijd. Omdat ik mezelf nu vertrouw dat ik het met mate kan eten.

Het voelt als een hele andere wereld, dat lief zijn voor jezelf. Het is een lichter leven, waarvan ik een paar jaar geleden nooit gedacht had dat ik hier ooit zou komen.

‘Ik heb eindelijk rust in mijn hoofd’.

Intuïtief leren eten na een eetstoornis

Ben jij aan het herstellen na een eetstoornis en wil je ook graag meer rust en voedselvrijheid ervaren? Laten we dan kennismaken! Dit doe je door een online kennismakingsgesprek met me in te plannen. Hierin bespreken we waar je graag begeleiding bij zou willen en hoe ik je daarmee kan helpen. Het gesprek is geheel gratis en vrijblijvend.

Klik in de menubalk op ‘kennismaken?’ of het agenda icoontje om een gesprek in te plannen!

Kennismakingsgesprek nog te spannend? Stel dan je vraag via het contactformulier of via whatsapp en ik neem snel contact met je op!

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje