Het perfecte bikinilichaam
De zomer komt eraan. De term ‘bikinilichaam’ staat in dikgedrukte letters op het voorblad van allerlei gezellige vrouwenbladen en de reclames voor ‘snelle afslankdiëten’ schieten de grond uit. Vaak worden deze beloftes vergezeld door foto’s van mensen met platte buiken, gespierde billen en een glimmende strakke huid. Een hele effectieve manier om jou te vertellen: jij bent niet perfect, en dat zou je wel moeten zijn.
Afslankbedrijven verdienen geld aan jouw onzekerheid
Of eigenlijk: eerst verdienen geld met jou vertellen dat je onzeker moet zijn en dáárna verdienen ze geld aan je onzekerheid. Ze vertellen je dat je er anders uit moet zien, en bieden daarna een programma waarmee je ‘in 10 weken 10 kilo afvalt’ en je beter, mooier, slanker en gelukkiger dan ooit zult voelen.
En het werkt! Mensen schaffen massaal dit soort programma’s aan, vallen de beloofde kilo’s af en spreken zich trots uit aan anderen. Misschien maak jij ook deel uit van deze groep. Als dat zo is, en je voelt jezelf nu ook inderdaad beter, mooier, slanker en gelukkiger dan ooit na het volgen van het programma, dan ben ik ontzettend blij voor je. Maar dan behoor je ook tot een erg kleine minderheid.
De meeste mensen zien zichzelf namelijk in de spiegel nog steeds niet zoals ze zouden willen, zoals ze belooft is op die foto’s in de advertentie, óndanks dat ze die 10 kg zijn afgevallen.
Wat als ik gewoon meer mijn best doen?
‘Wat als ik nóg meer afval, wat als ik nóg meer m’n best doe. Wat als…’
Misschien herken je jezelf in deze gedachtes. Maar stiekem weet je ook wel: het is niet realistisch om er zo uit te zien. De meeste modellen zien er zelf niet eens zo picture perfect uit. Make-up, fotografie vanuit slimme hoeken, goede belichting en photoshop; alles wordt uit de kast getrokken om de plaatjes zo perfect mogelijk te maken. En dat weten we ook eigenlijk wel, maar toch, tóch dromen we er stiekem van dat dit ook voor ons is weggelegd.
Probeer dit eens!
Ga eens op het strand zitten en kijk naar de lichamen om je heen. Je zult zien dat ieder lichaam ‘iets’ heeft. Wat vind je van deze lichamen, ben je hier ook zo kritisch over? Waarschijnlijk niet! Schrijf deze gedachtes en meningen eens op. En zet daaronder wat je over je eigen lichaam denkt. Zie je het verschil?
Draai de ‘wat als’ van hierboven nu eens om:
– Wat als ik kijk naar mijn lichaam, zoals ik naar dat van anderen kijk.
– Wat als ik mijn lichaam niet zie als een imperfect omhulsel, maar dankbaar ben voor wat het kan.
– Wat als ik leer hoe ik mijn lichaam kan voeden, met goed eten en positieve gedachtes.
Als je dit 10 weken doet, hoe zou je dan na die periode naar je eigen lichaam kijken?
Laat je niet misleiden
Het krijgen van een picture perfect lichaam is voor de meeste mensen niet weggelegd. Ik hoop dat je in plaats daarvan kunt kijken naar manieren om jezelf en je lichaam meer te accepteren. Ook als je er graag dingen aan wil veranderen, is dit beter vol te houden vanuit zelfliefde dan vanuit kritiek op jezelf!