12 juli 2022

Je eet niet genoeg

Terwijl wij voedingsschema’s volgen met een beperkt aantal calorieën, roept ons lichaam om eten.

Je eet niet genoeg

Dat zullen mensen niet zo vaak tegen je zeggen. We horen eigenlijk alleen maar dat we teveel eten. Te zoet, te zout, te vet, te ongezond. Ik zeg het nu wel tegen je: hey, je eet niet genoeg!

De meeste van ons zijn gewend aan de dieetcultuur. We houden ons vast aan voedingsschema’s met een beperkt aantal calorieën per dag, kiezen voor zo mager mogelijke producten en alle ongezonde producten worden zoveel mogelijk vermeden. Weet je wat je hiervan krijgt? Honger!

En wat gaat je lichaam doen als het lang te weinig eten krijgt? Steeds harder roepen om meer eten.

Ik hoor best vaak iemand zeggen: als ik alles maar mag eten, dan stop ik ook niet meer met eten. Dat eet ik elke keer teveel, er zit geen rem op.

Denk je dit misschien zelf ook?

Eigenlijk is dit een hele logische reactie van je lichaam. Je lichaam begrijpt niet dat jij ‘aan het lijnen bent’, maar denkt dat er voedseltekort is en gaat steeds harder en om steeds meer eten vragen. Er komt altijd een keerpunt, een moment waarop je lichaam harder roept dan jij ertegen kan vechten. Dat uit zich dan bijvoorbeeld in een overeetbui, en in het ‘mislukken’ van je dieet, met de vaak bijbehorende schaamte of het gevoel van mislukking.

Maar het is niet jouw schuld.
Het is de schuld van de dieetcultuur.

Ga eens bij jezelf na: eet je voldoende? Weet je eigenlijk nog wel wat je lichaam nodig heeft, als je geen diëten en eetregels volgt? Ik geloof erin dat je dit kan; eten op basis van wat je lichaam aangeeft.

Geloof jij er al in?

Liefs, Kristen

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje