Wat is het ketogeen dieet?
Bij een ketogeen dieet verminderen mensen drastisch de hoeveelheid koolhydraten die ze binnen krijgen en verhogen ze de hoeveelheid vet. In Nederland wordt door de Gezondheidsraad een verhouding van 10% eiwitten (minimaal), 20-35% vetten en 40-70% koolhydraten aangeraden. Bij een ketogeen dieet bestaat 80-90% van de voeding uit vetten, 5-10% uit eiwitten en slechts 5-10% uit koolhydraten.
Het doel hiervan is om in ‘ketose’ te raken, een staat waarbij het lichaam geen glucose (= koolhydraat) meer gebruikt als voornaamste bron van energie, en in plaats daarvan vetten.
Waar is het voor ontwikkeld?
Het ketogene dieet is oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van epileptie bij kinderen. Bij een specifiek soort epileptie (refractaire epileptie), waarbij medicatie onvoldoende effect heeft, kan het ketogene dieet helpen om de epileptische aanvallen onder controle te houden.
Fabel: je verbrandt meer lichaamsvet
De verwachting is dat als je vetten als voornaamste energiebron gebruikt, je dan ook meer lichaamsvetten verbrandt. Dit is alleen niet zo. Je lichaam gebruikt namelijk die 80-90% vet die je met je voeding binnenkrijgt.
Als je een stuk minder eet en hierdoor onvoldoende calorieën binnenkrijgt, gaat je lichaam wel vetten in je lichaam gebruiken als vorm van energie. Dit is alleen niet specifiek van toepassing op het ketogeen dieet, maar geldt voor alle caloriebeperkende diëten.
Het verschil tussen het ketogeen dieet en de meeste andere diëten is dat je bij het ketogeen dieet weinig eiwitten binnenkrijgt. Dit wordt gedaan, zodat je lichaam deze eiwitten niet gaat gebruiken als brandstof. Door de lage hoeveelheid eiwitten kun je tijdens het ketogeen dieet meer spiermassa verliezen dan bij andere diëten.
Verder zorgt dat hogere inname van vetten er vaak voor dat je ook meer verzadigd vet binnen krijgt. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed, wat juist een negatief effect heeft op hart- en vaatziekten.
Fabel: je valt sneller af dan bij andere caloriebeperkende diëten
Een teveel aan glucose (=koolhydraat) wordt opgeslagen in onze lever en spieren in de vorm van glycogeen. Glycogeen wordt opgeslagen met drie tot vier delen water. Als we onze koolhydraatinname enorm verlagen, maakt je lichaam glucose vrij uit glycogeen, waarbij je het bijbehorende water uitplast. De eerste paar snelle kilo’s gewichtsverlies bij een ketogeen dieet zijn dus overwegend vocht. Deze kilo’s kom je direct weer aan zodra je opnieuw meer koolhydraten eet.
Feit: je loopt tekorten op
Er is veel onderzoek gedaan naar het oplopen van tekorten bij een ketogeen dieet. Zelfs bij een optimaal ketogeen dieet, is er een grote kans op tekorten van bijvoorbeeld B-vitamines en vezels.
Hoe kijk ik als Intuïtief eten diëtist naar het ketogeen dieet?
Diëten waarbij het doel is om je calorie-inname te verlagen om zo af te vallen, dragen bij veel mensen bij aan een negatieve en verstoorde relatie met eten en het lichaam. Ook komt 80-95% van de mensen die een dieet volgen het gewicht in de opvolgende jaren weer aan. Dit in combinatie met de gezondheidsrisico’s van een sterk beperkte eiwit- en koolhydraatinname zorgen ervoor dat ik het ketogeen dieet ten sterkste zou afraden.
Conclusie
Het ketogeen dieet wordt bij gewichtsverlies gebruikt als een ‘quick fix’, een tijdelijk oplossing waarbij mensen in een korte periode veel gewicht verliezen, maar geeft ook een groot risico op tekorten, terugval in gewicht en een verslechtere relatie met eten en het lichaam.
Heb je een ketogeen of een ander dieet gevolgd en heb je hulp nodig bij het herstellen van je lichaam en je relatie met eten? Neem dan zeker contact met me op. Samen gaan we kijken wat voor jou de beste aanpak is en werken we er stap voor stap aan om weer rust en vrijheid te krijgen rondom eten.
Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Ik ga graag met je in gesprek! Meer weten over intuïtief eten? Kijk eens bij mijn andere blogs of check de posts op mijn instagram.