13 september 2022

Kun je verslaafd zijn aan suiker?

Om te kunnen beantwoorden of je verslaafd kunt zijn aan suiker, moeten we eerst kijken naar wat verslaving precies is.

Kun je verslaafd zijn aan suiker?

Om te kunnen beantwoorden of je verslaafd kunt zijn aan suiker, moeten we eerst kijken naar wat verslaving precies is.

Wat is een verslaving?

Bij een verslaving ben je afhankelijk van een middel. Dit kan geestelijke en/of fysieke afhankelijkheid zijn.

Geestelijke afhankelijkheid: er is een groeiend verlangen naar het middel en een onprettig gevoel als je het middel niet neemt. Geestelijke afhankelijkheid zien we vooral bij mensen die dagelijks of wekelijks gebruiken, maar kan wel bij bijna alle middelen optreden. Denk hierbij aan cannabis, alcohol, bepaalde harddrugs, en in mildere vorm zelfs bij koffie.

Fysiek afhankelijkheid: hierbij krijg je ontwenningsverschijnselen als je stopt met het gebruiken van het middel, bijvoorbeeld bij alcohol, en een aantal harddrugs.

Het beloningssysteem en dopamine

Drugs en suiker activeren allebei hetzelfde beloningssysteem in de hersenen, door afgifte van de neurotransmitter ‘dopamine’.  Dopamine is gelinkt aan gevoelens van beloning en kan leiden tot een gevoel van hunkering. Onze aandacht kan hierdoor getrokken worden naar zoete producten, ondanks dat we geen honger hebben.  Echter kun je dit dopaminesysteem ook activeren door bv. sport, seks en muziek en is dit dus niet per definitie een teken van verslaving.

Verhoogde tolerantie en afkickverschijnselen

Bij herhaaldelijk gebruik van drugs, ontstaat er een verandering in de hersenen. Deze verandering zorgt er o.a. voor dat je steeds meer drugs nodig hebt voor hetzelfde effect (verhoogde tolerantie). Bij het afkicken zorgen deze veranderingen in de hersenen voor ontwenningsverschijnselen.

Deze verandering vindt niet plaats bij het herhaaldelijk eten van suiker; je hebt dan ook niet steeds meer suiker nodig om hetzelfde beloningsgevoel te ervaren. Je kunt bij het ‘cold turkey’ stoppen met suiker wel lichamelijke symptomen ervaren, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de verandering in je bloedsuikerspiegel en omdat je lichaam ineens andere bronnen moet gebruiken om aan voldoende energie te komen

Kun je verslaafd zijn aan suiker?

Nee, je kunt niet verslaafd zijn aan suiker. Ook als je herhaaldelijk grote hoeveelheden suiker eet en hier sterke hunkering naar voelt, is dit niet hetzelfde als een verslaving. Je kunt wel negatieve effecten ervaren, zowel bij het eten van veel suiker (o.a. verminderde insulinegevoeligheid, vermoeidheid, darmklachten, een verminderd gevoel van verzadiging) als bij het ineens stoppen of sterk minderen met suiker.

Vergeet echter niet dat je lichaam ook suikers nodig heeft en dat, zolang je geen last hebt van negatieve lichamelijke effecten of hunkeringen, er niks mis is met genieten van een suikerrijk product. Heb je het idee dat je er wel negatieve gevolgen van ervaart? Dan is het goed om te kijken naar hoe je je suikerinname kunt verminderen, eventueel met behulp van een professional.

[Edit: Je kunt niet verslaafd zijn aan ‘het middel’ suiker, maar je kunt wel een eetverslaving (eetstoornis) hebben. Heb je het idee dat je hier last van hebt? Neem dan contact op met je huisarts.]

Bronnen: drugsinfo.nl, jellinek.nl, eoswetenschap.eu, fit.nl, diabetesfonds.nl, novarum.nl

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2022 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje