29 september 2022

Wat is intuïtief eten?

Je eetgedrag veranderen is super spannend. In deze blog leg ik je daarom alles uit over wat intuïtief eten inhoudt én wat het zeker ook niet is!

Je eetgedrag veranderen is super spannend. Als intuïtief eten nog nieuw voor je is, kan ik me daarom goed voorstellen dat dit allerlei vragen en twijfels oproept. Misschien ben je bang om de controle over je eetgedrag te verliezen of weet je niet goed of intuïtief eten voor jou is weggelegd. In deze blog vertel ik je daarom wat intuïtief eten is én wat het zeker niet is.

Intuïtief eten is het tegenovergestelde van een dieet

Je leert om te eten vanuit interne honger- en verzadigingssignalen, zonder regels en restricties. Dit betekent dat je geen calorieën of hoeveelheden hoeft bij te houden, en dat er geen verboden producten zijn. In plaats daarvan maak je steeds beter contact met je lichaam, waardoor je gaat aanvoelen wanneer, wat en hoeveel je moet eten.

De grondleggers van intuïtief eten zijn de Amerikaanse diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch. Zij brachten in 1994 het boek ‘Intuitive eating’ uit, die in 2020 door het Centrum van Intuïtief Eten vertaald is naar het Nederlands. In Amerika is de benadering erg populair en er komt steeds meer wetenschappelijke onderbouwing voor de voordelen van intuïtief eten, zoals een hogere lichaamswaardering, een beter zelfbeeld en meer plezier in eten. De methode bestaat uit 10 principes:

De 10 principes van intuïtief eten

 1. Zet de dieetbril af – Hoe onze levens beïnvloed worden door diëten en dieetmarketing en wat je hieraan kunt doen.
 2. Respecteer je hongergevoel – Het herkennen van en luisteren naar je hongergevoel.
 3. Sluit vriendschap met eten – Jezelf onvolwaardelijke toestemming geven om alles te eten.
 4. Stuur de Eetpolitie weg – Omgaan met de kritische stem in je hoofd.
 5. Ontdek voldoening – Het effect van eten waar je echt trek in hebt.
 6. Voel je verzadiging – Het herkennen en luisteren naar je verzadigingsgevoel.
 7. Wees lief voor je emoties – Anders omgaan met emotie-eten.
 8. Respecteer je lichaam – Richt je op wat je lichaam kan en doet, in plaats van op imperfecties.
 9. Beweging ‘voel het verschil’ – Maak beweging laagdrempelig en leuk.
 10. Eer je gezondheid – voedzame keuzes maken zonder restricties.

Meer weten over de 10 principes? Komende tijd zal ik per principe meer uitleg geven. Je kunt op de hoogte blijven door je aan te melden voor de nieuwsbrief.

Wat is intuïtief eten niet?

 • Een manier om onbeperkt alles te kunnen eten.
  De kern van intuïtief eten zit in goed voor jezelf zorgen, vanuit respect en waardering van jezelf en je lichaam. Als je onbeperkt alles eet, houd je geen rekening met wat je lichaam nodig heeft en luister je niet naar je verzadigingssignalen.
 • Een methode om af te vallen of aan te komen
  Als intuïtieve eter schommel je rond een setpoint gewicht. Dit is het gewicht wat het best past bij jouw lichaam, je bouw en je genetische aanleg. Het setpoint gewicht kan hoger of lager zijn dan je huidige gewicht.
 • Een snelle oplossing (helaas!)
  Het maken van impactvolle veranderingen in je eetgedrag gebeurt niet in een paar weken. Als je hardnekkige dieetovertuigingen hebt, zal het zeker enkele maanden tot jaren duren om een intuïtieve eter te worden. Eigenlijk ben je nooit helemaal uitgeleerd; de ene periode gaat het makkelijker dan de andere. Dat is ook het mooie van intuïtief eten, het hoeft niet perfect.

Intuïtief eten als nieuwe basis

Door middel van de 10 principes leer je vanuit zelfwaardering en goed contact met je lichaam te  eten en bewegen, zonder jezelf beperkingen op te leggen. Intuïtieve eters hebben een hogere lichaamswaardering, een beter zelfbeeld en meer plezier in eten. Het is geen methode om af te vallen of aan te komen en het is geen snelle oplossing, maar wel iets waar je je leven lang de voordelen van zult merken.

Ben je benieuwd of intuïtief eten iets voor jou is? Plan dan zeker een gratis kennismakingsgesprek in!

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2022 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje