Het begin van intuïtief eten
De grondleggers van Intuïtief Eten zijn de Amerikaanse diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch. Zij brachten in 1994 het boek ‘Intuitive eating’ uit, die in 2020 door het Centrum van Intuïtief Eten vertaald is naar het Nederlands. In Amerika is de benadering erg populair en ook in Nederland steeds meer diëtisten, leefstijlcoaches en andere hulpverleners kennis met het intuïtief eten.
Intuïtief eten gaat over het herstellen van de relatie met voeding en je lichaam. Het is het tegenovergestelde van een dieet. In plaats van dat je door anderen vertelt wordt wat je mag eten en hoeveel je moet eten, ga je juist terug naar de basis: vertrouwen op de signalen die je eigen lichaam geeft.
Je leert om te vertrouwen op jouw biologische honger- en verzadigingssignalen. Het resultaat? Je eet op tijd, volwaardig en voldoenend, en jij bepaalt wanneer je stopt met eten.
Observationeel onderzoek laat een verband zien tussen intuïtief eten en een hogere lichaamswaardering, een beter zelfbeeld, meer plezier in eten en bewegen, minder restrictief eetgedrag en minder eetbuien.
De 10 principes van Intuïtief Eten
De methode achter intuïtief eten bestaat uit 10 principes. Als je hier voor het eerst aan begint, kunnen deze best wel overweldigend voelen. Daarom licht ik ze hieronder voor je toe:
Principe 1. Zet de dieetbril af
Grote kans dat als je dit leest, je ooit een dieet hebt gevolgd. Onder dieet verstaan we alles waarbij je jezelf beperkingen geeft en regels oplegt over voeding en bewegen.
Alle factoren in je omgeving die jou aanzetten tot diëten, noemen we ‘de dieetcultuur’. Denk bv. aan de miljoenen euro’s die gestopt worden in dieetmarketing, maar ook de perfecte plaatjes op social media, reclames en regels over eten uit je jeugd.
Ondanks al dat diëten, zijn we toch niet tevreden met ons lichaam en ons gewicht. Met dit principe onderzoek je hoeveel invloed de dieetcultuur heeft op jou en hoe je hier tegenin kunt gaan.


Principe 2. Respecteer je hongergevoel


Een alternatief voor diëten, is leren eten volgens je biologische honger- en verzadigingssignalen. Jonge kinderen doen dit ook; die zijn helemaal niet bezig met eetregels of slank zijn, maar voelen haarfijn aan wanneer ze honger hebben. Door de invloed van de dieetcultuur zijn we vaak het vertrouwen in ons lichaam verloren. Door dit vertrouwen weer op te bouwen, voel je steeds beter aan wat je nodig heb.
Je kunt je vast ook voorstellen dat als je altijd op tijd eet en voldoende eet, je ook veel minder last hebt van cravings en overeten. Nice!
Principe 3. Sluit vriendschap met eten
Mag jij van jezelf alles eten? Door jezelf producten te verbieden, wordt de behoefte ernaar vaak groter. Misschien haal je bepaalde producten zelfs helemaal niet meer in huis, omdat je bang bent dat je het anders allemaal in 1 keer opeet.
Door producten in te delen in goed/fout gebeurt er ook nog iets anders. Het eten van de ‘foute’ producten veroorzaakt een schuldgevoel en soms ook schaamte. En vaak leidt dit dan vaak weer tot snoepbuien en overeten.
Met dit principe leer je neutraler kijken naar voeding en geef je jezelf – met behulp van goed afgestemde oefeningen – toestemming om alles te mogen eten. Het resultaat is dat je weer alles kunt en mag eten, zonder dat je bang bent dat je de controle verliest.


Principe 4. Stuur de eetpolitie weg


De eetpolitie zijn al die kritische stemmen in je hoofd die jou vertellen dat je het fout doet, dat je dingen niet mag eten, dat je niet genoeg beweegt, dat je teveel calorieën hebt gegeten, noem maar op. Grote kans dat je dit leest en denkt: o ja, die stemmen herken ik wel.
Bij dit principe ga je deze kritische gedachtes in kaart brengen en leer je welke gedachtes je hier tegenover kunt zetten. Je kunt bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in gezonde voeding, zonder dat je hierbij streng bent over de calorieën. En je kunt objectief kijken naar een snoepbui, zonder dat je hier meteen een streng oordeel over hebt. Ook oefen je met het versterken van een verzorgende stem, die weerstand geeft tegen al die negatieve, kritische stemmen.
Principe 5. Ontdek voldoening
Voldoening gaat over eten waar je echt zin in hebt. Je herkent vast wel een situatie waarin je goed vol zit na het eten, maar tóch nog trek hebt in iets lekkers. De maaltijd was dan wel verzadigend, maar niet voldoenend genoeg. Het stillen van die voldoening is super belangrijk, want dit geeft je weer plezier in eten. Je mag genieten van eten!
Bij dit principe krijg je inzicht in wat voldoening voor jou inhoudt. Welke smaak, structuur en soort eten geeft jou een voldoenend gevoel, en hoe kun je dit toepassen in jouw eetpatroon?


Principe 6. Voel je verzadiging


Vertrouw jij erop dat je kunt stoppen met eten als je vol zit? Er zijn verschillende redenen waarom mensen niet luisteren naar hun verzadiging en diëten heeft daar een groot aandeel in.
Dit principe hangt daarom ook erg samen met andere principes. Als je jezelf toestaat om alles te mogen eten, je eet een voldoenende maaltijd en je eet zodra je honger hebt, dan is de kans ook veel groter dat je op tijd stopt met eten.
Door verschillende opdrachten leer je hoe je beter kunt luisteren naar je verzadiging en op tijd kunt stoppen met eten, zónder calorieën te tellen of hoeveelheden af te meten.
Principe 7. Wees lief voor je emoties
Eten wordt vaak geassocieerd met emoties, en dit is helemaal niet erg! Maar als je eten gebruikt als copingsmechanisme, kan het in de weg staan.
Door je bewust te worden van welke functies eten voor jou heeft (bijvoorbeeld: genot, straf, afleiding, comfort, verdoving), maak je het eerste begin van hier anders mee leren omgaan.
Als je bijvoorbeeld merkt dat je eet als je verdrietig bent, kun je onderzoeken welk gat er op dat moment opgevuld wordt. Waar heb je eigenlijk behoefte aan? Comfort? Gezelschap? Door je behoeften te (h)erkennen, kun je ze op een nieuwe manier leren invullen.


Principe 8. Respecteer je lichaam


Ieder lichaam is anders. Dat weten we wel, maar toch voelen we dat vaak niet. We zijn ontevreden over hoe het eruit ziet en focussen ons vooral – of alleen maar – op wat er beter kan. Als je alleen maar bezig bent met wat er niet goed is aan je lichaam, is het alleen ook heel moeilijk om er goed voor te zorgen.
Je lichaam respecteren betekent dat je je lichaam waardig behandeld en probeert om in je behoeften te voorzien, zoals voldoende eten en je comfortabel kleden. Dit is heel moeilijk als je daarnaast ook nog bezig bent met wegen, meten en en je lichaam vergelijken met anderen.
Elk lichaam verdient het om gerespecteerd en gewaardeerd te worden. Daar ga je in dit principe mee aan de slag.
Principe 9. Beweging ‘voel het verschil’
Als je dingen herkende uit één of meerdere van de vorige principes, dan is de kans groot dat je dit ook herkent; sporten en bewegen met focus op afvallen, calorieën verbranden, compenseren of misschien zelfs om jezelf te straffen. Met dit principe verschuif je je aandacht juist naar hoe het voelt om je lichaam te bewegen. Ook kijk je naar de psychische valkuilen rondom bewegen, zoals bijvoorbeeld:
- Het stelt te weinig voor
- Ik heb geen tijd
- Als ik niet zweet, dan telt het niet
Ook werk je aan het creëren van fijne voorwaarden, zoals comfortabele kleding, beweging vinden die je leuk vindt, eten waar je energie uit haalt en voldoende rusten.


Principe 10. Eer je gezondheid


Wat is gezond eten binnen intuïtief eten? En hoe kun je voedzame keuzes maken zonder jezelf restricties op te leggen? Hopelijk weet je na het lezen van de vorige principes dat intuïtief eten betekent dat je aanvoelt wat goed is voor jou en je lichaam en dit respecteert. Hierbij kan het fijn zijn om het één en ander te weten over gezonde voeding. Als je je eetkeuzes bijvoorbeeld baseert op verzadiging en voldoening, dan helpt het om te weten welke voedingswaarde een product heeft.
Zelf een intuïtieve eter worden?
Laten we kennismaken! Ik bied een startpakket aan voor mensen die graag de eerste stappen willen zetten om een intuïtieve eter te worden. Meer weten over dit pakket? Klik hier. Wil je direct met mij bespreken of intuïtief eten iets voor jou is? Dat kan, gratis en vrijblijvend! Klik in de menubalk op de knop ‘kennismaken’ en plan een online kennismakingsgesprek in mijn agenda, op een moment die voor jou het best uitkomt. We spreken elkaar snel!