29 september 2022

Intuïtief Eten – wat is het en hoe helpt het jou?

Intuïtief eten wordt steeds populairder. Ik leg je daarom uitgebreid uit wat het precies inhoudt, en vertel je waarom jij dit ook wil doen!

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is een methode om de relatie met voeding en je lichaam te herstellen. Je gaat terug naar de basis: vertrouwen op en luisteren naar je lichaam.

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat een verband zien tussen intuïtief eten en een hogere lichaamswaardering, een beter zelfbeeld, minder eetbuien, minder restrictief eetgedrag en meer plezier in eten en bewegen. Daarnaast zorgt het voor meer rust in je hoofd en lichaam, een stabieler eet- en beweegpatroon, en een zachtere blik naar jezelf en je lichaam.

Eigenlijk is intuïtief eten een hele natuurlijke manier van eten. Iedereen wordt namelijk geboren als intuïtieve eter. Een belangrijke reden waardoor we deze manier van eten afleren, is door de invloed van de dieetcultuur. We leren eten volgens allerlei regels en richtlijnen, en verliezen het contact met ons lichaam. Gelukkig zien we dat steeds meer mensen zich realiseren dat het ook anders kan. Intuïtief eten wordt dan ook vaak als een hele prettige en liefdevolle methode ervaren om beter voor jezelf te leren zorgen.

Het ontstaan van intuïtief eten

De grondleggers van de Intuïtief Eten methode zijn de Amerikaanse diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch. Zij realiseerden zich dat de focus op diëten en afvallen niet alleen niet werkt, maar ook schadelijk is, en zochten een alternatief. In 1994 brachten zij het boek ‘Intuitive eating’ uit, die in 2020 door het Centrum van Intuïtief Eten vertaald is naar het Nederlands. Deze boeken vind je hier.

In Amerika is de benadering erg populair en ook in Nederland maken gelukkig steeds meer hulpverleners kennis met het intuïtief eten. Ik pas deze methode zelf sinds maart 2022 toe, en merk dat het bij mijn cliënten enorm aanslaat.

De 10 principes van Intuïtief Eten

Principe 1. Zet de dieetbril af

Je hoeft niet te diëten en geen eetregels te volgen en calorieën te tellen om gezond te kunnen leven. Door de dieetbril af te zetten, en op een andere manier te leren omgaan met eten, bouw je een gezondere relatie op met voeding en je lichaam.

Principe 2. Respecteer je hongergevoel

Niet luisteren naar je honger is een grote aanleiding voor overeten. Bij dit principe leer je verschillende niveaus van honger kennen en ga je oefenen met hier naar luisteren.

Dieetbril intuïtief eten Diëtist Kristen
Intuïtief Eten Sluit vriendschap met Eten
Principe 3. Sluit vriendschap met eten

Met dit principe leer je dat er binnen een gezond eetpatroon ruimte is voor eten wat je lichaam voedt én waar je echt van mag genieten, zonder schuldgevoel.

Principe 4. Stuur de eetpolitie weg

Je wordt je bewust van jouw innerlijke kritische stem, en hoe deze is ontstaan. Daarnaast leer je manieren om liever voor jezelf te zijn en meer rust in je hoofd te krijgen. Je bent niet meer de hele tijd bezig met eten en afvallen.

Principe 5. Ontdek voldoening

Voldoening gaat over genieten! Van smaak, textuur en presentatie van eten. Dit is super belangrijk, want voldoening vergroot je plezier in eten. Je leert hoe je gezond én lekker eten kunt combineren.

Principe 6. Voel je verzadiging

Ben jij bang om door te slaan en teveel te eten? Dan is dit principe voor jou een essentiele stap. Je onderzoekt de oorzaak van overeten, en leert hoe je hier anders mee om kunt gaan. Zo krijg je weer vertrouwen in jezelf en je lichaam!

Een pizza in stukjes gesneden. Dit past bij het Intuïtief Eten principe voldoening.
Intuïtief Eten lief voor je emoties
Principe 7. Wees lief voor je emoties

Ben jij een emotie-eter? Je bent zeker niet de enige! Je onderzoekt in welke situaties emotie-eten jou in de weg staat, en krijgt handvatten om anders met deze situaties om te gaan. Door je behoeften te (h)erkennen, kun je ze op een nieuwe manier leren invullen.

Principe 8. Respecteer je lichaam

Leer samenwerken met je lichaam, als team. Met dit principe oefen je hoe je met een zachtere blik naar je lichaam kunt kijken. Je leert om je lichaam waardig te behandelen en hoe je in je behoeften kunt voorzien. Hierbij past bijvoorbeeld ook voldoende eten en je comfortabel kleden bij. Je lichaam verdient het om goed voor te zorgen!

Principe 9. Beweging ‘voel het verschil’

Bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Bij intuïtief eten kijken we naar beweging als een vorm van zelfzorg en plezier. Het verbetert je humeur, vermindert stress en spanning en brengt je meer in contact met je lichaam.

Principe 10. Eer je gezondheid

Bij intuïtief eten hoort een voedingspatroon waarbij je je lichaam voedt en voldoende energie geeft. Je leert bewuste keuzes maken over wat je eet. De focus ligt hierbij op het krijgen van een gezond voedingspatroon, en niet op afvallen.

Persoon die wandelt in een herfstkleurig bos.

Meer weten? Leuk!

Op instagram @dietistkristen post ik regelmatig leuke tips en informatie over intuïtief eten en gezond leven, zonder dieet. Wil je graag zelf aan de slag? Kijk dan eens naar mijn coachingstraject Eten op Gevoel. Hierbij begeleid ik je stap voor stap naar je doelen!

Vertrouw op jezelf en je lichaam

Je hebt geen dieet nodig hebt om je te vertellen wat je moet eten en hoeveel je moet bewegen. Start met intuïtief eten en leer weer vertrouwen op jezelf en je lichaam.

Gratis kennismakingsgesprek

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje