Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over mijn werkwijze of over het Eten op Gevoel traject?

Bij intuïtief eten hebben we het over ‘jezelf onvoorwaardelijke toestemming geven om te mogen eten’ Dit kan klinken alsof je jezelf volledig kunt laten gaan. Ongelimiteerd eten wat en hoeveel je wil. Maar dat is het zeker niet!

We zien dat de controle en restricties binnen een dieet vaak zorgen voor een periode van controleverlies, met veel snoepen en eetbuien. Door jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven om te mogen eten, zien we dat (mits goed uitgevoerd) die eetdrang juist afneemt en er een gezonde balans terugkeert.

Het is daarnaast ontzettend belangrijk dat je leert luisteren naar je honger- en verzadigingssignalen, zodat je ook steeds beter aan kunt voelen wanneer het tijd is om te eten en om te stoppen met eten.

Het veranderen van je eetgedrag kan effect hebben op je gewicht. Uiteindelijk kom je met intuïtief eten op je setpoint gewicht: het gewicht wat past bij jou lichaam. Dit kan, afhankelijk van je huidige situatie, hoger of lager liggen dan je huidige gewicht.

In mijn coaching merk ik dat cliënten na 3-4 maanden wel echt vooruitgang merken. Dit kan bv. betekenen dat ze beter naar hun lichaam zijn gaan luisteren, minder overeten, positiever naar hun lichaam kijken of dat ze minder last hebben van emotie-eten.

Maar het echt goed beheersen van alle aspecten van intuïtief eten is een veel langer leerproces. Als je je hele leven al beïnvloed wordt door dieetmarketing, calorieën tellen en jezelf afstraffen, heeft dit nog veel meer tijd en aandacht nodig. Gun jezelf deze tijd ook, om te leren en fouten te maken. Als je investeert om de relatie met eten en je lichaam te herstellen, heb je hier de rest van je leven iets aan.

Intuïtief eten is geen dieet, en afvallen is ook niet het doel. Maar omdat je aanpassingen maakt aan je eetgedrag, is het wel aannemelijk dat er ook iets in je gewicht verandert.

Als jij bijvoorbeeld veel last hebt van eet- en snoepbuien, en deze worden minder, kan het zijn dat je gewicht omlaag gaat. Maar als je lichaam, na een lange periode van diëten, behoefte heeft aan meer eten, dan kan je gewicht ook omhoog gaan.

Uiteindelijk kom je als intuïtieve eter uit bij jouw ‘setpoint gewicht’: het gewicht wat bij jou lichaam past, als je gezond eetgedrag ontwikkeld hebt.

Intuïtief Eten is goed toe te passen bij het herstel na een eetstoornis. Om te beginnen met intuïtief eten is het belangrijk dat je:

  • In een stabiele situatie zit, waarbij je jezelf voldoende kunt voeden
  • Niet (meer) braakt en/of laxeert.

Ook als je door de eetstoornis helemaal niet meer in contact staat met je honger- en verzadigingsgevoel, kun je intuïtief eten beter pas in een later stadium toepassen.

Twijfel je of het op dit moment verstandig is om te beginnen aan intuïtief eten? Neem dan even contact met me op en dan denk ik met je mee!

Dat kan zeker. Bij intuïtief eten kijken we naar hoe je goed voor jezelf en je lichaam kunt zorgen. Als je last krijgt van bepaalde voedingsmiddelen hoort het natuurlijk bij goed voor jezelf zorgen dat je deze producten niet eet. Wel gaan we onderzoeken of je het vermijden van deze producten ervaart als beperking. Zo ja, dan kijken we of er vervangende producten zijn die je hetzelfde gevoel van voldoening geven, zonder dat je er klachten van krijgt.

Het is belangrijk dat je in de gaten houdt waarom je plantaardig wilt eten en of je dit niet onbewust gebruikt als een dieet om bepaalde producten niet te ‘mogen’ eten. Zolang dit niet het geval is, kan je plantaardig eten zeker combineren met intuïtief eten!

Nee, je krijgt van mij geen voedingsschema. Ik geef je wel informatie over voeding i.c.m. honger en verzadiging en over volwaardige voeding (= binnenkrijgen van belangrijke voedingsstoffen). Ook hebben we het over hoe je voedingskeuzes kunt maken die passen bij jouw doelen en/of bij intuïtief eten.

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje