Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over mijn werkwijze of over het Eten op Gevoel traject?

Als intuïtieve eter sta je jezelf toe alles te mogen eten, máár leer je ook aanvoelen wat je nodig hebt. Dit kan betekenen dat je de ene dag 4 goed belegde boterhammen eet en de andere dag genoeg hebt aan een stuk minder. Ook kan het zijn dat je de ene week veel trek hebt in chocola en de andere week in fruit. Je veroordeelt je voedingskeuzes niet, maar gaat onderzoeken wat het best bij jou en je lichaam past.

Het kan zijn dat dit effect heeft op je gewicht en dit is iets wat we tijdens (zeker aan het begin) van het traject ook bespreken. Uiteindelijk verleg je als intuïtieve eter de focus steeds meer naar goed voor jezelf zorgen én eten en beweging op een manier die daarbij past!

Dit verschilt enorm per persoon en ik wil vooral zeggen: geef jezelf de tijd. Als je je hele leven al beïnvloed wordt door dieetmarketing, calorieën tellen en jezelf afstraffen, is het moeilijk om dit in een paar maanden helemaal om te gooien. Wel kun je in een paar maanden hele mooie stappen zetten om steeds bewuster te worden over de dieetregels en -gedachtes die je hebt en hier al echt flink verschil in gaan merken.

Afvallen is geen doel van intuïtief eten. Wel spreken we bij intuïtief eten over een ‘setpoint gewicht’; het gewicht waar je omheen schommelt als je eet wanneer je honger hebt, stopt met eten als je verzadigd bent en voldoende beweegt. Je setpoint gewicht kan lager of hoger zijn dan je huidige gewicht.

Weet je niet zeker of intuïtief eten iets voor jou is, omdat je ook graag wil afvallen? Neem dan even contact met me op en dan denk ik met je mee!

Als je een actieve eetstoornis hebt, wil ik je aanraden om hier eerst specialistische begeleiding bij te zoeken. Intuïtief Eten is vooral goed toe te passen bij het herstel na een eetstoornis. Het is hierbij belangrijk dat je in een stabiele situatie zit, waarbij je jezelf voldoende kunt voeden en bijvoorbeeld niet (meer) braakt en/of laxeert. Ook als je door de eetstoornis helemaal niet meer in contact staat met je honger- en verzadigingsgevoel, kun je intuïtief eten beter pas in een later stadium toepassen.

Twijfel je of het op dit moment verstandig is om te beginnen aan intuïtief eten? Neem dan even contact met me op en dan denk ik met je mee!

Dat kan zeker. Bij intuïtief eten kijken we naar hoe je goed voor jezelf en je lichaam kunt zorgen. Als je last krijgt van bepaalde voedingsmiddelen hoort het natuurlijk bij goed voor jezelf zorgen dat je deze producten niet eet. Wel gaan we onderzoeken of je het vermijden van deze producten ervaart als beperking. Zo ja, dan kijken we of er vervangende producten zijn die je hetzelfde gevoel van voldoening geven, zonder dat je er klachten van krijgt.

Het is belangrijk dat je in de gaten houdt waarom je plantaardig wilt eten en of je dit niet onbewust gebruikt als een dieet om bepaalde producten niet te ‘mogen’ eten. Zolang dit niet het geval is, kan je plantaardig eten zeker combineren met intuïtief eten!

Nee, je krijgt van mij geen voedingsschema. Ik geef je wel informatie over voeding i.c.m. honger en verzadiging en over volwaardige voeding (= binnenkrijgen van belangrijke voedingsstoffen). Ook hebben we het over hoe je voedingskeuzes kunt maken die passen bij jouw doelen en/of bij intuïtief eten.

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje