14 februari 2023

Meer bewegen, waar haal je de motivatie vandaan?

Hoe kun je jezelf het best motiveren om meer te bewegen en hoe zorg je dat je het dan ook volhoudt? In deze blog bespreek ik het effect van activiteitentrackers, zoals de Fitbit, van sporten om af te vallen én geef ik je tips en opties om je motivatie hoog te houden.

Je hebt een Fitbit aangeschaft en als doel gesteld dat je 10.000 stappen per dag wil zetten. Op verschillende momenten van de dag check je op hoeveel stappen je al zit en of je nog een extra rondje moet gaan wandelen. Je doet het al een paar weken en eigenlijk gaat het best goed! Je hebt nog nooit zoveel gewandeld. Goed, toch?

De stappenteller als motivatie

Extrinsieke motivatie is een vorm van motivatie die ontstaat buiten jezelf, zoals het gebruik van een activiteitentracker als de Fitbit. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van motivatie op korte termijn leidt dit tot goede resultaten en kan helpen om je doel te behalen. Het geeft een soort kick; je hebt het goed gedaan en kunt je doel voor die dag afstrepen.

Als je dit een langere periode doet, verandert er echter iets. Het wordt namelijk steeds normaler dat je dat doel behaalt. Die kick, die je er eerder van kreeg, die neemt af. Op dat moment zie je dat de motivatie bij veel mensen afneemt; ze krijgen niet meer die externe prikkel die ze motiveerde om te gaan bewegen.

En, wat als je je doel een keer niet bereikt?

Als je net bent begonnen, vind je dit misschien niet zo erg. Maar wat als je al twee weken lang elke dag 10.000 stappen zet, en de 15e dag haal je het nét niet. Of misschien krijg je griep en kun je een week lang geen vinkje meer zetten. Vaak zie je dat op dit punt mensen ermee stoppen; ‘het is nu toch al mislukt’

Kortom: Mensen die alleen extrinsieke motivatie gebruiken om hun doelen te behalen, houden dit vaak maar een kortere periode vol. Als de kick vermindert, of het doel kan een tijdje niet behaalt worden, wordt de handdoek in de ring gegooid.

En hoe zit het met afvallen als motivatie?

Veel mensen gebruiken afvallen – of het bijhouden van calorieën – als motivatie om te bewegen. Dit is ook een vorm van extrinsieke motivatie. Het gaat hierbij namelijk om het bijhouden van getallen die aangeven of je je doel wel of niet behaald hebt. Je ziet hierbij dan ook vaak hetzelfde resultaat als met de stappenteller: aan het begin lukt het goed om vol te houden, zeker omdat je conditie aan het begin snel verbeterd, maar op de lange termijn wordt er vaak weer mee gestopt.

motivatie meer bewegen blog

Wat kun je doen om jezelf langere tijd te motiveren?

Je hebt stap één gezet: je hebt besloten dat je meer gaat bewegen. Je bent al een paar keer geweest en je hebt er zin in. Maar, hoe zorg je er nou voor dat je dat bewegen ook leuk blijft op de langere termijn? Hiervoor moeten we het hebben over: intrinsieke motivatie.

Intrinsieke motivatie is de motivatie die je uit jezelf haalt. Omdat dit wat vaag klinkt, heb ik een voorbeeld: Een vorm van intrinsieke motivatie is bewegen met de motivatie dat je goed wil zorgen voor je lichaam. Je denkt hierbij aan fysieke en mentale voordelen van bewegen, zoals: meer rust in je hoofd, meer energie, het kwijtraken van spanning en verbeteren van je conditie. Deze doelen zijn flexibel: het is niet meteen mislukt als je een dag minder vet gaat wandelen of een week ziek bent.

Het hebben van intrinsieke motivatie wordt in verband gebracht met een hogere mate van interesse in de activiteit. Best logisch; als je wandelen echt leuk vindt, ga je vaker en langer wandelen, dan als je het niet leuk vindt. Ook zorgt het ervoor dat we meer voldoening halen uit het bewegen. Als je houdt van wandelen, houd je hier achteraf een fijn gevoel aan over, ongeacht hoever je bent gaan wandelen. En als je een keer niet gaat, vind je dit jammer, maar kijk je waarschijnlijk ook alweer uit naar de volgende keer dat je wél kunt gaan.

Kortom: Intrinsieke motivatie verhoogt de kans dat je met een activiteit doorgaat, ook als er iets tegenzit of anders gaat dan je verwacht had.

motivatie meer bewegen blog

Wat is de beste motivatie?

Wil je op korte termijn een specifiek doel bereiken?

Dan kan een activiteitentracker een effectief middel zijn om je hierbij helpen. Er is bv. onderzoek gedaan naar het gebruik van de Fitbit in het ziekenhuis om mensen te helpen motiveren meer te bewegen, zodat het herstel sneller verloopt. Op de lange termijn blijkt echter dat extrinsieke motivatie vaak niet voldoende is, om het gedrag vol te blijven houden.

Wil je het bewegen lang volhouden?

Schrijf dan eens op welke mentale en fysieke voordelen bewegen voor jou heeft en focus je hier op. Ga daarnaast iets doen wat je ook echt leuk vindt. Als je sterker wil worden, maar je wordt heel ongelukkig van de sportschool, zoek dan eens naar alternatieven. Misschien vind je het bv. leuk om te boulderen of word je enthousiast van een actieve vorm van yoga. Stel vervolgens flexibele, realistische doelen voor jezelf op, waar je van mag afwijken zonder dat je ‘gefaald’ hebt.

Hulp nodig? Neem contact op!

Merk je dat je het heel lastig vindt om gewichtsdoelen of andere extrinsieke motivatie los te laten, maar zou je dit wel graag willen? Misschien is intuïtief eten dan iets voor jou. Door het terugvinden van het vertrouwen in je lichaam en te werken aan lichaamsacceptatie, wordt je minder beïnvloed door externe factoren.

Intuïtief eten kan je helpen bij het verbeteren van je algehele relatie met voeding, bewegen en je lichaamsbeeld. Meer informatie kun je vinden in de onderstaande blogs, maar voor informatie over jouw persoonlijke situatie kun je het beste even contact met me opnemen.

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje