Wie is Diëtist Kristen?

Als diëtist en intuïtief eten coach is mijn missie is om jou te laten ervaren dat je geen diëten nodig hebt om gezonder te worden. Ik ben er van overtuigd dat gezond leven veel makkelijker wordt als je met je lichaam gaat samenwerken als team.

Deze missie ontstond niet zomaar. Al vanaf heel jong wilde ik mijn lichaam en gewicht veranderen. Ik probeerde verschillende diëten en sportte veel. Ik viel tientallen kilo’s af, maar kwam deze vervolgens ook weer aan.

Het voelde alsof het mijn schuld was; dat ik niet genoeg doorzettingsvermogen had en de volgende keer nóg strenger voor mezelf moest zijn. Uiteindelijk ontwikkelde ik hierdoor een eetstoornis.

Van diëten naar intuïtief eten

In mijn eigen reis naar herstel en ontdekte ik: mijn lichaam is niet het probleem, maar het gevecht tegen mijn lichaam is het probleem. Zodra ik mijn lichaam niet meer als vijand, maar als vriend ging behandelen, veranderde de manier waarop ik voor mijn lichaam ging zorgen ook drastisch.

Hierdoor ontstond de missie om anderen die ook deze strijd ervaren, te laten voelen dat een gezonde en ontspannen relatie met eten en je lichaam echt mogelijk is. Sinds ik mijn praktijk ‘Diëtist Kristen – Eten op Gevoel’ heb opgericht, heb ik mensen ontzettend grote en mooie veranderingen zien doormaken.

We zijn onszelf en ons lichaam uit het oog verloren. Maar het kan écht: je kunt gezond leven, zónder streng te zijn. Zonder bezig te zijn met calorieën en gewicht. Zonder jezelf van alles te verbieden.

Diëtist & Intuïtief Eten Coach

Begin 2022 studeerde ik af als diëtist. Dit is een beschermde titel voor het afronden van de 4-jarige HBO opleiding Voeding en Diëtetiek.

Hierna heb ik verschillende geaccrediteerde nascholingen gevolgd. Ik maak in mijn coaching gebruik van Intuïtief Eten en van ACT (acceptatie en commitment therapie).

Al deze verschillende aspecten komen samen in mijn coachingstraject ‘Eten op Gevoel’.

Intuïtief eten diëtist Kristen

Ik help je met intuïtief eten

Een anti-dieet methode waarbij je vanuit contact met je lichaam leert eten en bewegen. Ik heb hiervoor de Masterclasses gevolgd bij het Centrum van Intuïtief Eten

Gezonde voeding
Plezier in bewegen
Positiever lichaamsbeeld

Wie is Diëtist Kristen?

Als diëtist en Intuïtief Eten coach laat ik je graag ervaren dat je geen dieet nodig hebt om gezonder te worden.

In veel gevallen kan ik eigenlijk meteen zeggen: ja, het is iets voor jou. We worden namelijk bijna allemaal als intuïtieve eters geboren. Baby’s en peuters weten heel goed wanneer ze honger hebben en wanneer ze genoeg hebben gehad. Als jij dit ook had, dan is intuïtief eten iets voor jou!

Maar, om iets specifieker te zijn: als je wil werken aan een gezonde relatie met eten en beter wil leren luisteren naar je lichaam, dan kan ik het je van harte aanraden.

De methode helpt je om op een compassievolle manier met jezelf om te gaan, je bewust te worden van wat je lichaam vertelt én hoe je er beter voor kan zorgen.

Bij intuïtief eten hebben we het over ‘jezelf onvoorwaardelijke toestemming geven om te mogen eten’ Dit kan klinken alsof je jezelf volledig kunt laten gaan. Ongelimiteerd eten wat en hoeveel je wil. Maar dat is het zeker niet!

We zien dat de controle en restricties binnen een dieet vaak zorgen voor een periode van controleverlies, met veel snoepen en eetbuien. Door jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven om te mogen eten, zien we dat (mits goed uitgevoerd) die eetdrang juist afneemt en er een gezonde balans terugkeert.

Het is daarnaast ontzettend belangrijk dat je leert luisteren naar je honger- en verzadigingssignalen, zodat je ook steeds beter aan kunt voelen wanneer het tijd is om te eten en om te stoppen met eten.

Als je dit ‘onder de knie’ hebt, dan zul je merken dat jij jezelf toestemming kunt geven om alles te mogen eten, en juist daardoor niet meer zo’n drang hebt om alles te eten.

Het is heel lastig om hier echt een getal aan te plakken, omdat het zo’n persoonlijk proces is.

Maar, als ik naar mijn eigen ervaring en die van mijn cliënten kijk, zie ik wel dat je al binnen een paar weken verandering kunt merken. Dit kan bv. betekenen dat je beter naar je honger en verzadiging bent gaan luisteren, en daardoor merkt dat er ‘vanzelf’ dingen in je eetpatroon op hun plek beginnen te vallen.

Maar het echt goed beheersen van alle aspecten van intuïtief eten is een veel langer leerproces. Als je je hele leven al beïnvloed wordt door dieetmarketing, calorieën tellen en jezelf afstraffen, heeft het veel tijd en aandacht nodig om hier uit los te komen.

Gun jezelf deze tijd ook, om te leren en fouten te maken. Als je investeert om de relatie met eten en je lichaam te herstellen, heb je hier de rest van je leven iets aan.

Intuïtief eten is geen dieet, en afvallen is ook niet het doel. Gewicht is dus ook niet iets waar we ons tijdens het traject actief mee bezig houden.

Maar omdat je aanpassingen maakt aan je eetgedrag, kan dit wel invloed hebben op je gewicht. Uiteindelijk kom je als intuïtieve eter uit bij jouw ‘setpoint gewicht’: het gewicht wat bij jou lichaam past, als je gezond eetgedrag ontwikkeld hebt.

Ja, dat kan zeker! Naast diëtist ben ik ook ervaringsdeskundige in het herstellen van een eetstoornis. Intuïtief eten heeft mij enorm geholpen in de laatste stappen van dit proces.

Er zit hier wel een ‘maar’ aan vast. Om te beginnen met intuïtief eten is het belangrijk dat je:

  • In een stabiele situatie zit, waarbij je jezelf voldoende kunt voeden
  • Niet (meer) braakt en/of laxeert.
  • Al enigszins contact hebt met je honger- en verzadigingsgevoel

Twijfel je of het op dit moment verstandig is om te beginnen aan intuïtief eten? Neem even contact met me op en dan denk ik met je mee!

Dat kan zeker. Bij intuïtief eten kijken we naar hoe je goed voor jezelf en je lichaam kunt zorgen. Als je last krijgt van bepaalde voedingsmiddelen hoort het natuurlijk bij goed voor jezelf zorgen dat je deze producten niet eet. Wel gaan we onderzoeken of je het vermijden van deze producten ervaart als beperking. Zo ja, dan kijken we of er vervangende producten zijn die je hetzelfde gevoel van voldoening geven, zonder dat je er klachten van krijgt.

Bij de meeste zorgverzekeraar kun je gemiddeld zo’n 60-80% van de eerste 3 uur Eten op Gevoel coaching vergoed krijgen. Omdat dit uit de basisverzekering is, gaat dit wel eerst van je eigen risico af. Bij uitgebreidde aanvullende pakketten of als je een restritutiepolis hebt, kan het zijn dat je meer vergoed krijgt.

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts.
Als je twijfelt over de vergoeding, neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar.

Vertrouw op jezelf en je lichaam

Start met intuïtief eten en leer weer vertrouwen op jezelf en je lichaam. Plan hieronder een gratis en vrijblijvend adviesgesprek om kennis te maken met mij en mijn werkwijze.

Gratis adviesgesprek

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje