22 juni 2022

Welke soorten honger (her)ken jij?

We denken zoveel na over eten, dat we soms vergeten om ook naar ons lichaam te luisteren. (Her)ken jij deze vormen van honger?

Het 2e principe van Intuïtief Eten is: ‘Respecteer je honger’.

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar dat blijkt het toch heel vaak niet te zijn. Veel voedingsgerelateerde problemen hebben namelijk te maken met dat we ons helemaal niet bewust zijn van onze honger. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Misschien heb je het enorm druk en heb je daarom niet veel tijd om stil te staan bij je honger. Of heb je in het verleden iets traumatisch meegemaakt, waardoor je het moeilijk vindt om contact te maken met je lichaam. Daarnaast kan ook het volgen van een dieet negatieve gevolgen hebben voor het kunnen aanvoelen van je honger.

In je lichaam kunnen we 2 soorten hongersystemen onderscheiden: homeostatisch en hedonisch. Daarnaast tellen we bij intuïtief eten nog twee soorten ‘honger’ mee, namelijk praktische en emotionele honger. Hieronder lees je hier meer over. Welke soorten honger (her)ken jij?

Soorten honger

1. Maaghonger (homeostatisch)

Maaghonger is de bekendste vorm van honger. Het wordt in je lichaam geregeld door verschillende hormonen. Als je maag leeg begint te raken, wordt er een signaal gegeven aan je hersenen dat er meer eten nodig is. En vice versa.

Maar, kennen we deze honger echt? Dit blijkt namelijk best wel tegen te vallen. In onze drukke levens, maken we meestal niet zoveel tijd om te luisteren naar onze maaghonger. We eten op tijden die ons uitkomen, en porties die ons uitkomen. We verliezen hiermee ons interoceptief bewustzijn, oftewel: voel en herken je de signalen die je lichaam geeft, en luister je hier dan ook naar?

Wat ik veel tegenkom in de praktijk, zijn mensen die geen grip meer hebben op hun eetgedrag. Ze weten niet meer wanneer ze moet stoppen met eten. Maar eigenlijk voelen ze dit niet meer. En als je niet goed meer kunt luisteren naar je honger, hoe kun je dan wel luisteren naar je verzadiging?

Kortom: door je bewuster te worden van de signalen die je lichaam geeft, krijg je meer grip op je eetgedrag. Zónder dat je hier heel veel overna te denken, zónder dat je jezelf allerlei extra regels hoeft op te leggen. Maar juist door te voelen. Door bewuster te worden, en door beter naar je lijf te luisteren.

2. Smaakhonger (hedonisch)

Je ziet een lekker hapje en je krijgt zin om het te proeven. Of het past bij de gelegenheid om iets te eten, denk aan een bruiloft of tijdens de feestdagen. Onderdruk je je smaakhonger? Dan wordt het, net als bij maaghonger, steeds sterker. Het is daarom belangrijk om niet alleen voldoende te eten, maar ook regelmatig iets te eten wat ook een voldoenend gevoel geeft.

Smaakhonger past vaak niet binnen ons dieetdenken. Het gevolg hiervan is dat het zo sterk wordt, dat het vaak leidt tot overeten of snoepbuien.

3. Praktische honger

Hoewel het belangrijk is om naar je maaghonger te luisteren, past dit niet altijd perfect in de agenda. Als je normaal rond 6 uur eet, maar je hebt van 6 tot 8 een afspraak, dan eet je waarschijnlijk al wat eerder.

Je hebt dan nog niet ‘echt’ honger, maar zorgt er bewust voor dat je hongergevoel niet te sterk wordt. Te lang wachten met eten zorgt namelijk vaak voor overeten. Dus, ook het inplannen van je maaltijden kan een vorm zijn van het respecteren van je honger, zolang je het op een bewuster manier inzet om je lichaam te ondersteunen.

4. Emotionele honger

Emotionele honger, of ook wel ‘emotie-eten’ gaat vaak over het dempen van verdriet, boosheid, spanning en/of verveling. Je eet bv. iets warms voor comfort of iets knapperigs om met spanning om te gaan. Voor de meeste mensen leidt emotionele honger tot schuldgevoelens. Dit leidt dan vaak weer tot zwart-witdenken, ‘nu maakt het toch niet meer uit’.

Heb je veel last van emotie-eten, dan is dit meestal een signaal van je lichaam. Onderzoek eens bij welke emoties je de neiging hebt om te eten en wat je voor jezelf kunt doen op zo’n moment. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan om hulp.

Hoe respecteer je je honger?

  • Versterk je interoceptief bewustzijn, wees nieuwsgierig naar je honger(gevoel)
  • Eet voldoende en op tijd
  • Sta jezelf toe en leer om ook bewust te genieten van eten
  • Respecteer je (negatieve) emoties. Onderzoek waar het dempen met eten vandaan komt, en durf om hulp te vragen.

Eten op Gevoel

Als diëtist en intuïtief eten coach help ik je graag op weg naar een intuïtief, gezond en dieetvrij leven.

foto van diëtist Kristen

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje