22 juni 2022

2e principe – Respecteer je honger

Er zijn 4 soorten honger. Hoeveel (her)ken jij er?

2e principe – Respecteer je honger

Het 2e principe van Intuïtief Eten is: ‘Respecteer je honger’.

Om dat goed te kunnen doen, moet je eerst weten wat honger is. Er zijn maar liefst 4 soorten honger te onderscheiden. Hoeveel soorten honger ken jij?

1. Maaghonger

Deze kennen we allemaal. Je voelt deze honger bv. door een licht gerommel in je maag, duizeligheid, concentratieproblemen, buikpijn, prikkelbaarheid, je flauw voelen of hoofdpijn. Voor iedereen voelt maaghonger anders. Voel je geen maaghonger? Dit kun je oefenen!

2. Smaakhonger

Iets ziet er lekker uit en je krijgt zin om het te proeven, of het past bij de gelegenheid om iets te eten, denk aan een bruiloft of tijdens de feestdagen. Onderdruk je je smaakhonger? Dan wordt het, net als bij maaghonger, alleen maar sterker. Smaakhonger past vaak niet binnen een dieet en het onderdrukken hiervan maakt het, net als bij maaghonger, steeds sterker.

3. Praktische honger

Hoewel het belangrijk is om vooral je maaghonger te volgen, kan dit natuurlijk niet altijd. Als je normaal rond 6 uur honger krijgt, maar je hebt van 6 tot 8 een afspraak, dan eet je waarschijnlijk al wat eerder. Je ‘negeert’ je biologische honger, omdat je weet dat je beter niet kunt wachten met eten tot na 8 uur. Ook dit is een vorm van het respecteren van je honger.

4. Emotionele honger

Dit gaat meestal over het dempen van verdriet, boosheid, spanning en/of verveling. Je eet bv. iets warms voor comfort of iets knapperigs om met spanning om te gaan. Als je emotionele honger herkent, dan herken je waarschijnlijk ook het schuldgevoel wat hier vaak na komt. Dit leidt dan weer tot meer eten, meer schuldgevoel etc.

Diëten en honger

Een dieet speelt in op maaghonger en praktische honger. Je plant je maaltijden vooruit en eet nét wel of nét niet genoeg om geen maaghonger te hebben. Maar wat doe je dan met smaakhonger en emotionele honger? Deze worden gedurende het dieet sterker en dit is het punt waarop de meeste diëten mislukken.

Respecteer je honger

Wil je je honger respecteren? Respecteer ze dan alle 4!
– Eet voldoende
– Eet dingen waar je trek in hebt, ook als ze niet super voedzaam zijn.
– Eet op tijd, liever iets te vroeg dan te laat
– Respecteer je (negatieve) emoties. Het ‘oplossen’ van emotionele honger is moeilijk samen te vatten en ook vaak moeilijk om zelf op te lossen. Als je hier veel last van hebt, vraag om hulp!

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje