ACT coach

Eten gaat zelden alleen over eten. Het gaat over gedrag, gevoel en gedachtes, en daar zitten veel uitdagingen in! Daar heb ik me verder in gespecialiseerd door de opleiding tot ACT coach te volgen.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) helpt je om beter om te gaan met lastige emoties en gedachtes, meer in het moment te leven en je te richten op wat echt belangrijk voor je is.

Bij mensen die een verstoorde relatie met eten hebben, zie ik veel onzekerheid en ontevredenheid. Vaak zijn ze al heel lang aan het zoeken en worstelen met zichzelf en hun lichaam. Ook zie ik veel mensen die het lastig vinden om met bepaalde emoties, onrust of lastige gedachtes om te gaan. Als ACT coach kan ik je helpen om met de obstakels om te gaan die jou in de weg staan. Zo kun jij de weg blijven volgen die voor jou belangrijk is.

Door middel van oefeningen en technieken leer je beter om te gaan met stressvolle situaties en kun je stappen nemen om je doelen te bereiken, zelfs als het moeilijk wordt. Het doel van ACT coaching is niet om problemen op te lossen, maar om je te helpen om meer uit het leven te halen, ondanks uitdagingen die je tegenkomt.

ACT kan bijvoorbeeld ingezet worden voor:

  • Emotionele eters, stress-eters
  • Perfectionisme, ‘het is nooit goed genoeg’
  • Piekeren over eetpatroon, lichaam of gewicht
  • Onrust in lichaam
  • Het leren loslaten van controle
  • Beter luisteren naar je lichaam
  • Meer waardering en acceptatie voor je eigen lichaam

Wil jij werken aan je relatie met eten, je lichaamsbeeld of aan gezond eetgedrag? Dan is Eten op Gevoel coaching iets voor jou!

Ik help je met intuïtief eten

Een anti-dieet methode waarbij je vanuit contact met je lichaam leert eten en bewegen. Ik heb hiervoor de Masterclasses gevolgd bij het Centrum van Intuïtief Eten

Gezonde voeding
Plezier in bewegen
Positiever lichaamsbeeld

ACT coach

Als ACT coach kan ik je helpen om flexibel om te gaan met obstakels die je tegenkomt in relatie tot eten, bewegen en lichaamsbeeld.

In veel gevallen kan ik eigenlijk meteen zeggen: ja, het is iets voor jou. We worden namelijk bijna allemaal als intuïtieve eters geboren. Baby’s en peuters weten heel goed wanneer ze honger hebben en wanneer ze genoeg hebben gehad. Als jij dit ook had, dan is intuïtief eten iets voor jou!

Maar, om iets specifieker te zijn: als je wil werken aan een gezonde relatie met eten en beter wil leren luisteren naar je lichaam, dan kan ik het je van harte aanraden.

De methode helpt je om op een compassievolle manier met jezelf om te gaan, je bewust te worden van wat je lichaam vertelt én hoe je er beter voor kan zorgen.

Bij intuïtief eten hebben we het over ‘jezelf onvoorwaardelijke toestemming geven om te mogen eten’ Dit kan klinken alsof je jezelf volledig kunt laten gaan. Ongelimiteerd eten wat en hoeveel je wil. Maar dat is het zeker niet!

We zien dat de controle en restricties binnen een dieet vaak zorgen voor een periode van controleverlies, met veel snoepen en eetbuien. Door jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven om te mogen eten, zien we dat (mits goed uitgevoerd) die eetdrang juist afneemt en er een gezonde balans terugkeert.

Het is daarnaast ontzettend belangrijk dat je leert luisteren naar je honger- en verzadigingssignalen, zodat je ook steeds beter aan kunt voelen wanneer het tijd is om te eten en om te stoppen met eten.

Als je dit ‘onder de knie’ hebt, dan zul je merken dat jij jezelf toestemming kunt geven om alles te mogen eten, en juist daardoor niet meer zo’n drang hebt om alles te eten.

Het is heel lastig om hier echt een getal aan te plakken, omdat het zo’n persoonlijk proces is.

Maar, als ik naar mijn eigen ervaring en die van mijn cliënten kijk, zie ik wel dat je al binnen een paar weken verandering kunt merken. Dit kan bv. betekenen dat je beter naar je honger en verzadiging bent gaan luisteren, en daardoor merkt dat er ‘vanzelf’ dingen in je eetpatroon op hun plek beginnen te vallen.

Maar het echt goed beheersen van alle aspecten van intuïtief eten is een veel langer leerproces. Als je je hele leven al beïnvloed wordt door dieetmarketing, calorieën tellen en jezelf afstraffen, heeft het veel tijd en aandacht nodig om hier uit los te komen.

Gun jezelf deze tijd ook, om te leren en fouten te maken. Als je investeert om de relatie met eten en je lichaam te herstellen, heb je hier de rest van je leven iets aan.

Intuïtief eten is geen dieet, en afvallen is ook niet het doel. Gewicht is dus ook niet iets waar we ons tijdens het traject actief mee bezig houden.

Maar omdat je aanpassingen maakt aan je eetgedrag, kan dit wel invloed hebben op je gewicht. Uiteindelijk kom je als intuïtieve eter uit bij jouw ‘setpoint gewicht’: het gewicht wat bij jou lichaam past, als je gezond eetgedrag ontwikkeld hebt.

Ja, dat kan zeker! Naast diëtist ben ik ook ervaringsdeskundige in het herstellen van een eetstoornis. Intuïtief eten heeft mij enorm geholpen in de laatste stappen van dit proces.

Er zit hier wel een ‘maar’ aan vast. Om te beginnen met intuïtief eten is het belangrijk dat je:

  • In een stabiele situatie zit, waarbij je jezelf voldoende kunt voeden
  • Niet (meer) braakt en/of laxeert.
  • Al enigszins contact hebt met je honger- en verzadigingsgevoel

Twijfel je of het op dit moment verstandig is om te beginnen aan intuïtief eten? Neem even contact met me op en dan denk ik met je mee!

Dat kan zeker. Bij intuïtief eten kijken we naar hoe je goed voor jezelf en je lichaam kunt zorgen. Als je last krijgt van bepaalde voedingsmiddelen hoort het natuurlijk bij goed voor jezelf zorgen dat je deze producten niet eet. Wel gaan we onderzoeken of je het vermijden van deze producten ervaart als beperking. Zo ja, dan kijken we of er vervangende producten zijn die je hetzelfde gevoel van voldoening geven, zonder dat je er klachten van krijgt.

Bij de meeste zorgverzekeraar kun je gemiddeld zo’n 60-80% van de eerste 3 uur Eten op Gevoel coaching vergoed krijgen. Omdat dit uit de basisverzekering is, gaat dit wel eerst van je eigen risico af. Bij uitgebreidde aanvullende pakketten of als je een restritutiepolis hebt, kan het zijn dat je meer vergoed krijgt.

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts.
Als je twijfelt over de vergoeding, neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar.

Vertrouw op jezelf en je lichaam

Start met intuïtief eten en leer weer vertrouwen op jezelf en je lichaam. Plan hieronder een gratis en vrijblijvend adviesgesprek om kennis te maken met mij en mijn werkwijze.

Gratis adviesgesprek

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje