25 mei 2022

Hoe bedrijven verdienen aan jouw onzekerheid

Waarom bedrijven geld verdienen aan jouw onzekerheid én wat je eraan kan doen om hier niet meer aan mee te doen.

De zomer komt eraan

De term ‘bikinilichaam’ staat in dikgedrukte letters op het voorblad van allerlei gezellige vrouwenbladen en de instagram reclames voor ‘snelle afslankdiëten’ schieten de grond uit. Vaak worden deze beloftes vergezeld door foto’s van mensen met platte buiken, gespierde billen en een glimmende strakke huid.

Een hele effectieve manier om jou te vertellen: jij bent niet perfect, en dat zou je wel moeten zijn.

En het werkt!  Mensen schaffen massaal afslankprogramma’s aan, vallen de beloofde kilo’s af en spreken zich trots uit aan anderen.

Misschien maak jij ook deel uit van deze groep. Als dat zo is, en je voelt jezelf nu ook inderdaad beter, mooier, slanker en gelukkiger dan ooit na het volgen van het programma, dan ben ik ontzettend blij voor je. Maar dan behoor je ook tot een erg kleine minderheid.

Voor de meeste mensen werkt zo’n afslankdieet helaas niet. Ze voelen ze niet zekerder en hun relatie met eten is vaak verslechterd. We zien mensen die meer snoepbuien hebben en stiekem eten, en zich ontzettend schuldig voelen dat zij zich niet aan het dieet konden houden.

En die onzekerheid, daar verdienen bedrijven vervolgens weer aan. Opnieuw en opnieuw.

‘Wat als ik gewoon meer mijn best doen?’

Misschien herken je jezelf in deze gedachtes. Als dat zo is, wil ik je echt heel erg op het hart drukken:

Het ligt niet aan jou. Echt niet.

Diëten zijn gemaakt om geld op te verdienen. Niet om jou je beter te laten voelen.

En ook niet onbelangrijk: het is voor de meeste van ons helemaal niet realistisch om er picture perfect uit te zien. Zonder goede hoeken, goede belichting en photoshop, bedoel ik dan.

Want dat is het: alles wordt uit de kast getrokken om de plaatjes zo perfect mogelijk te maken. En dat weten we ook eigenlijk wel, natuurlijk. Maar toch hopen we stiekem dat het voor ons is weggelegd.

Wat kun je wel doen tegen die onzekerheid?

Werken aan het versterken van de relatie met je lichaam. Hier zijn honderden methodes en opdrachten voor, en je kunt tientallen coaches vinden (waaronder ik!) die je hier goed mee kunnen begeleiden.

– Wat als je naar je eigen lichaam leert kijken, zoals je naar dat van anderen kijkt.
– Wat als je jouw lichaam niet meer ziet als een imperfect omhulsel of voorwerp, maar dankbaar kunt zijn voor wat je ermee kan.
– Wat als je je lichaam leert voeden, met goed eten en zelfcompassie.

Bedrijven verdienen aan jouw onzekerheid, maar je hebt een keuze

Ik hoop dat je kunt kijken naar manieren om jezelf en je lichaam meer te accepteren. Vanuit zelfliefde in plaats van zelfkritiek. Dit is de basis van waaruit mijn coaching is gecreërd.

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje