08 september 2022

Kan ik afvallen met intuïtief eten?

Veel mensen vragen zich dit af, en dat is ook heel logisch. Afvallen speelt een grote rol in onze maatschappij. We willen heel graag gezond zijn, en het behalen van een streefgewicht hoort daar in onze ogen ook vaak bij. Maar, wat als je vertel dat juist die focus op afvallen er vaak voor zorgt […]

Veel mensen vragen zich dit af, en dat is ook heel logisch. Afvallen speelt een grote rol in onze maatschappij. We willen heel graag gezond zijn, en het behalen van een streefgewicht hoort daar in onze ogen ook vaak bij.

Maar, wat als je vertel dat juist die focus op afvallen er vaak voor zorgt dat het niet lukt? En dat juist die focus op afvallen onze relatie met eten vaak slechter maakt?

Uit onderzoek blijkt dat 80-95% van de mensen die focussen op afvallen of diëten een terugval krijgen en het gewicht – of meer – weer aankomen (het welbekende jojo-effect!).

Wat veel beter werkt, is kijken naar jouw relatie met eten en je eetgedrag. Heb je bijvoorbeeld vaak in de avond een snoepbui? Dan kun je heel streng voor jezelf gaan zijn en jezelf proberen ‘in de hand te houden’ óf je kunt onderzoeken waar die snoepbui vandaan komt en hem daarmee oplossen.

Intuïtief eten is geen dieet, en afvallen is ook niet het doel. Maar omdat je aanpassingen maakt aan je eetgedrag, kan dit wel invloed hebben op je gewicht.

Uiteindelijk kom je als intuïtieve eter uit bij jouw ‘setpoint gewicht’: het gewicht wat bij jou lichaam past, als je gezond eetgedrag ontwikkeld hebt.

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje