16 oktober 2023

Do's en Dont's om gezond te (blijven) eten

Je wil graag gezonder gaan eten. En hoewel deze poging altijd goed begint, mislukt het ook steeds weer. Hoe komt dit, en wat kun je eraan doen?

 

 

Je wil graag gezond eten. Super! Je bent gemotiveerd en hebt duidelijke doelen voor ogen. Je begint op maandag en de eerste dagen of zelfs weken gaan geweldig. Je nieuwe eetschema is gemakkelijk te volgen, je voelt je geweldig, en de kilo’s lijken eraf te vliegen.

Tot je op een dag niet zo lekker in je vel zit en die reep chocola in de kast steeds harder begint te roepen.  Je besluit dat je na al deze tijd goed je best doen, wel iets lekkers verdient. Voor je het weet is de reep op, baal je en voel je je schuldig. Nou ja, nu je er toch al aan hebt toegegeven, kun je de rest van de week ook nog even een uitzondering maken. Maandag begin je weer opnieuw.

Dit verhaal hoor ik vaak. Waarom is het zo moeilijk om gezond eten vol te houden? En wat kun je eraan doen om het leuker en gemakkelijker te maken? Hier zijn vijf veelvoorkomende valkuilen (dont’s) en bijbehorende oplossingen (do’s):

Don’t: Jezelf helemaal niks lekkers toestaan

We willen wat we niet mogen hebben, ook als het om lekker eten gaat. Als je geniet van een lekker stuk chocola, een ijsje of een zak chips, en je verbiedt het jezelf volledig, wordt de verleiding alleen maar groter. Zeker omdat we dagelijks geconfronteerd worden met al het lekkers in de winkel, in reclames en bij feestelijke gelegenheden. Bovendien verlangt ons lichaam naar vet- en suikerrijk voedsel, een overblijfsel van onze overlevingsgeschiedenis

Do’s: bouw aan een gezond voedingspatroon met ruimte voor genieten.
Net zoals het eten van een appel je niet meteen gezond maakt, maakt het eten van een stuk chocolade je niet meteen ongezond. Door jezelf regelmatig iets lekkers toe te staan, wordt de verleiding minder intens.

Weet je uit ervaring dat je hierin doorslaat? Dan is het handig om je eetpatroon onder de loep te nemen en te onderzoeken waar dit vandaan komt. Het is echt mogelijk om lekker eten in huis te hebben, zonder alles in 1 keer op te eten.

vrouw die hap neemt van een reep chocola
Chocola past prima binnen een gezond eetpatroon

Don’t: de lat te hoog leggen

Mensen zeggen vaak: ‘ik was zo goed bezig, maar gisteren heb ik het helemaal verknald. Dus ik neem het er nu even van, en dan begin ik maandag opnieuw’. Het is alles of niets. Het streven naar zo’n ‘perfect’ gezond eetpatroon maakt het bijna onmogelijk om dit vol te houden.

Do: houd je verwachting realistisch!
Als je van tevoren verwacht dat je het 100% goed gaat doen, weet je eigenlijk al dat dit niet gaat lukken. Je bent geen robot! Denk ook goed na over hoe je verder gaat met je plan, als je hier een keer van afgeweken bent.

Don’t: te weinig of onvolwaardig eten

Een veelgemaakte fout als we gezonder willen gaan eten, is dat we ineens veel minder gaan eten. Vooral ’s morgens en overdag zie ik dat mensen snijden in hun maaltijden, wat later op de dag kan leiden tot overeten. Daarnaast verbannen we soms niet alleen snoep, maar ook hele voedingsgroepen uit ons eetpatroon, zonder medische reden.

De meeste lichamen doen het heel goed op maaltijden die zowel eiwitten, koolhydraten als vetten bevatten. Elke macronutriënt heeft zijn eigen voordeel en draagt bij aan een gezond lichaam.

Do: goed kijken naar je basis.
Eet minstens 3 voedzame en verzadigende hoofdmaaltijden per dag. Vind je het lastig om dit zelf te bepalen, overweeg dan professioneel advies in te winnen. De basisverzekering dekt jaarlijks drie uur consulten bij de diëtist, en dit een vraag waarmee je prima kunt aankloppen!

Don’t: een belangrijke motivatie vergeten

Aan iedereen die bij mij op consult komt en aangeeft om gezonder te willen eten, vraag ik: waaróm wil je gezonder eten? Wat betekent dit voor je?

groep mensen die samen genieten van uitzicht
Wat vind jij belangrijk in je leven?

Uit onderzoek blijkt dat meer dat 80% van de mensen die hun motivatie vooral leggen in ‘willen afvallen’, dit niet vol kunnen houden. Stel dat je een week hartstikke goed bezig bent geweest met je voedingsdoelen, maar niet bent afgevallen. Dan is dit misschien een enorme domper, terwijl het eigenlijk hartstikke goed is gegaan. Ook druk van buitenaf of het gevoel dat je meer waard bent als je gezonder eet, zijn motivaties die zelden op de lange termijn werken.

Do: nadenken over de vraag “Wat vind jij belangrijk in het leven, en hoe kan gezond eten daar aan bijdragen?” 
Stel, je bent gek op reizen. Dan kan gezond eten bijdragen aan dat je meer energie hebt om lange reizen te maken. Meer energie, lekkerder in je vel zitten, gezond ouder worden, zijn allemaal persoonlijke motivaties die het makkelijker maken om je gezonde leefstijl vol te houden!  En, in al deze motivaties is er ruimte voor genietmomenten ????

Maak gezond eten leuker en makkelijker!

Door niet te streng te zijn, voldoende te eten en je te laten leiden door de juiste motivatie, zul je merken dat gezond eten veel aangenamer wordt. Bovendien zijn er talloze andere tips en benaderingen om je voedingspatroon en leefstijl op een eenvoudige en leuke manier te verbeteren.

Kun je hier begeleiding bij gebruiken? Als diëtist en intuïtief eten coach help ik je graag op weg naar een intuïtief, gezond en dieetvrij leven!

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje