29 april 2022

Waarom diëten NIET werken

Wil jij graag wat kilo’s kwijt en ben je geneigd om een afvaldieet te starten? Lees dan eerst deze blog door!

Het CBS maakte in april 2023 bekend dat 6 op de 10 mensen weleens geprobeerd hebben om gewicht te verliezen. De populairste manier om kilo’s kwijt te raken is door te diëten, of ‘het volgen van een dieet’. Dat het afvallen niet snel genoeg gaat is de grootste belemmering die mensen ervaren bij het afvallen (lees hier het hele artikel).

Wat ook wordt genoemd veelvoorkomende belemmeringen bij het afvallen is:

  • Eten bij emoties, zoals stress
  • Verleidingen van ongezond eten
  • Aanleg om dik te worden
  • Gebrek aan motivatie of wilskracht.

Het resultaat hiervan is vaak dat mensen heel snel heel veel afvallen, en het gewicht later weer terug aankomen. Óf ze dat ze al vroegtijdig met een dieet stoppen, en niet goed meer weten wat ze dan nog kunnen proberen.

vrouw met zichtbare weerstand een schaaltje droge cornflakes eet

We zien dan ook dat Nederlanders in het algemeen steeds een beetje zwaarder worden. Dat diëten, dat lijkt dus helemaal niet te werken. Het is vermoeiend, energierovend, zwaar én – mijn persoonlijke grootste bezwaar tegen diëten – het lost het onderliggende probleem niet op!

ruimte vol mensen die gezellig samen eten

Eten = veel meer dan eten

De meeste problemen met voeding en gewicht die ik hoor en lees, gaan over emotie-eten, stress-eten, teveel eten zonder rem, niet weten wat wel of niet gezond is, geen motivatie hebben om te sporten, angsten hebben rondom eten.

Als je deze lijst doorleest, denk je dan écht dat een algemeen dieet, met stricte regels en richtlijnen, jou kan helpen met deze problemen?

Als ik beter niet kan diëten, wat kan ik dan wél doen?

De slogan van mijn bedrijf is:

‘Een andere kijk op eten, zonder dieet’

Ik zou je zo graag willen dat je anders gaat kijken over eten, en hoe je met eten om kunt gaan. Dat je de focus op je gewicht gaat verleggen naar de focus op: ‘hoe kan ik beter voor mezelf en mijn lichaam zorgen?’. Dat je je lichaam gaat leren waarderen, óók als het er niet perfect uitziet.

En dat je op zoek gaat naar de ‘waarom’:

  • Waarom heb ik last van emotie-eten?
  • Waarom eet ik steeds meer dan ik prettig vind?
  • Waarom vind ik het zo moeilijk om mijn gedrag te veranderen?

En op deze vragen is geen kant-en-klaar antwoord. Dit is voor iedereen anders. Maar als je de oorzaak van het probleem vindt, en hieraan kunt werken, dan heb je een levenslange oplossing gevonden.

En dat gewicht? Dat verandert dan óók. Zonder dat je hierop gefocust hebt, zonder dat je hiermee aan de slag bent gegaan. Maar door het oplossen van de kern van het probleem (en hopelijk kom je er tijdens dit proces ook achter dat je gewicht eigenlijk niet eens zo belangrijk was, als dat je dacht).

Weten wat ik voor jou kan betekenen?

Klik in de menubalk op ‘kennismaken?’ of het agenda icoontje om een vrijblijvend gesprek in te plannen of stuur me even een berichtje op whatsapp. Ik denk graag met je mee!


Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje