Wat is emotie-eten?
Emotie-eten verwijst naar eten als reactie op je emotionele toestand, in plaats van door fysieke honger. Het wordt gekenmerkt door het gebruiken van eten als een coping-mechanisme voor emotionele problemen, zoals verdriet, stress of boosheid.
Dit klinkt alsof het alleen maar negatief is, maar een taartje eten omdat er iets te vieren valt, is net zo goed emotie-eten. Het is dus niet per definitie een probleem. Maar, als je structureel je emoties uit de weg gaat met eten, kan het wel een probleem worden.
De meeste mensen die last hebben van emotie-eten, hebben moeite om hun emoties op andere manieren te reguleren. Ze gebruiken eten om zichzelf te troosten, stress te verminderen, zichzelf af te leiden, of om met eenzaamheid of verveling om te gaan.
Emotie-eters kiezen vaak voor producten die rijk zijn aan calorieën, vetten en suikers en eten hier meer van dan ze zouden willen. Achteraf blijf je achter met een schuldgevoel, teleurstelling of schaamte. Dit gevoel van iets ‘fout’ doen, kan dan op zijn beurt weer leiden tot nog meer emotie-eten. Er ontstaat een cyclus, waarbij je steeds weer terugvalt op eten.
Wat maakt emotie-eten zo lastig?
Emotie-eten heeft een functie. Het levert iets op, anders zouden we het niet doen. Op de korte termijn, tijdens het eten zelf, biedt het een gevoel van troost, opluchting, verlichting of afleiding. We willen ons namelijk helemaal niet verdrietig, angstig of boos te voelen. De keuze om dit uit de weg te gaan, is dus heel aantrekkelijk.
Alleen, als je consequent je emoties uit de weg gaat, kan dit je duur komen te staan. Op de lange termijn zien we namelijk dat het wegstoppen van emoties kan leiden tot allerlei mentale en fysieke klachten, zoals chronische stressklachten.
Dus, hoe stop ik ermee?
Emotie herkennen en voelen
Je voelt het misschien al aankomen, maar een ontzettend belangrijk onderdeel van stoppen met emotie-eten, is het leren kennen én durven toelaten van je emotie. Of eigenlijk, van de lichamelijk sensaties van emoties.
Het leren herkennen van de (verloop van een) emotie helpt je om emoties minder hoog op te laten lopen. Je herkent de signalen en kan hier actie op ondernemen. En één van de belangrijkste acties die je kunt ondernemen, is het toelaten van de emotie in je lichaam. Dit kan een lekker potje huilen zijn, maar er zijn ook andere manieren om de emotie te doorvoelen.
De fysieke sensatie van een emotie, zoals een verhoogde hartslag en ademhaling, neemt na max. 30 minuten weer af, ook bij hele heftige emoties. In je hoofd is het probleem dan wellicht nog niet opgelost, maar je bent wel de fysieke spanning en energie van de emotie kwijt. Die fysieke ontlading kan de neiging tot emotie-eten al stoppen.
Emotie onderzoeken: actie of acceptatie?
Naast het ervaren van de emotie, is het ook helpend om te onderzoeken waar de emotie vandaan komt. Emoties hebben namelijk een signaalfunctie. Misschien komt die boosheid na een werkdag wel omdat er een collega structureel over je grens gaat, en jij dit maar blijft pikken. Dan is er werk aan de winkel om te leren hoe je je grenzen beter kunt aangeven.
Soms is er geen directe aanleiding of voel je je geëmotioneerd over iets waar je controle over hebt. Vraag jezelf af: moet ik actie ondernemen of de emotie/situatie accepteren? Acceptatie betekent niet dat je niks kunt doen, maar wel dat je de verantwoordelijkheid om de situatie te veranderen loslaat.
Professionele begeleiding bij stoppen met emotie-eten
Wil je graag werken aan het verminderen van emotie-eten, maar vind je het lastig om dit alleen te doen? Ik help je hier graag bij!
Als diëtist en intuïtief eten begeleid ik mensen naar een intuïtief, gezond en dieetvrij leven.