03 augustus 2022

Lichaamsacceptatie, de eerste stappen

Het leren accepteren dat je eruit ziet zoals je doet geeft rust. Kijk eens om je heen, er zijn zoveel verschillende soorten lichamen.

Wat betekent lichaamsacceptatie eigenlijk?

Lichaamsacceptatie is een proces waarbij je leert om je lichaam te waarderen, respecteren en accepteren zoals het is, ongeacht de grootte, vorm, gewicht of eventuele vermeende ‘imperfecties’. Het is belangrijk op te merken dat lichaamsacceptatie niet betekent dat je geen veranderingen kunt nastreven als je dat wilt, maar het gaat erom dat je jezelf waardeert en respecteert, ongeacht je uiterlijk.

Ik weet heel goed hoe het is

Mijn grootste onzekerheid zijn mijn billen en dijen. Niet omdat ze dikker zijn, maar omdat ik ze als pakketje samen kreeg met een behoorlijk zichtbare vorm van cellulite. Hoeveel ik ook gesport heb of diëten heb geprobeerd, niks haalt het weg. Het zit in mijn genen, ook in mijn familie hebben mensen het.

Nu zou dit geen probleem hoeven zijn: het is niet schadelijk, en heel veel andere mensen hebben het ook. Maar: de boodschap die ik al vanaf jongs af aan meekreeg, van (sociale) media, internet, maar ook van mensen me heen, is: het is niet normaal, niet mooi en je moet er iets aan doen.

Als je er dan eenmaal van overtuigd bent dat je er iets aan moet doen, vliegen de mogelijkheden om je oren: minder (vet) eten, meer sporten, speciale bindweefselmassages, cuppen, liposuctie, laserbehandelingen, droogborstelen en/of je huid insmeren met allerlei speciale middeltjes. Het is duur, hard werken en met 0 garantie dat het weggaat. Dat deed het dan dus ook niet.

Mijn eerste stap naar lichaamsacceptatie

Sinds ik ben gaan werken als anti-dieet diëtist, ben ik ook anders naar mijn lichaam gaan kijken. Er zijn verschillende manieren om te leren om je lichaam te accepteren.

Iets wat voor mij bijvoorbeeld goed werkte is om mezelf niet meer te vergelijken met mensen die géén cellulite hebben, maar eens te gaan kijken hoeveel mensen het eigenlijk ook hebben. Hierdoor werd het steeds normaler en veranderde er iets in mijn denken: er is niks mis mee.

Daarnaast ben ik beter voor mijn lichaam gaan zorgen. Ik ben het beter gaan voeden, met meer rust en aandacht voor mijn lichaam gaan sporten, en ik heb geleerd om er op een andere manier naar te kijken. Ik focus me niet meer zo op wat ik niet mooi vind, en veel meer op wat ik wél fijn en mooi vind en op wat mijn lichaam allemaal kan.

Dikke vrouw in een blauw badpak. Ze glimlacht breed en zit op een roze opblaasbare flamingo in het zwembad.

Waar begin je mee?

Kijk eens om je heen, er zijn zoveel verschillende soorten lichamen. Jouw lichaam is geen uitzondering. Je hoeft het niet mooi te vinden, misschien is dat nog 20 stappen te ver, maar het begint met je realiseren dat jouw lichaam heel normaal is.

Wees je ook bewust van alles om je heen wat invloed heeft op hoe jij naar jezelf kijkt. Op instagram zijn er veel mensen die hun cellulite wegphotoshoppen. Zijn dat de beelden waarmee je jezelf wil voeden? Ook het versterken van je zelfwaardering kan helpen: door jezelf te erkennen voor wie je bent, los van je uiterlijk.

Acceptatie geeft rust

Klinkt dit allemaal te mooi om waar te zijn? Begrijp ik heel goed. Een paar jaar geleden had ik ook nooit verwacht dat ik mijn lichaam zou kunnen omarmen en er met liefde voor zou gaan zorgen. Ben ik niet meer onzeker? Ja wel. Maar ik laat me er niet meer door tegenhouden en het sleept me niet meer mee. En dat geeft zó véél rust. Dat gun ik jou ook echt.

Wil je hier mee aan de slag? Je bent van harte welkom. Ik bied 1-op-1 coaching over verschillende thema’s, zoals lichaamsbeeld, emotioneel eetgedrag, intuïtief eten, stoppen met diëten en eetstoornisherstel. Eerst even kennismaken? In de menubalk kun je een vrijblijvend gesprek inplannen!

Hopelijk spreek ik je snel!

Liefs, Kristen

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje