03 augustus 2022

Lichaamsacceptatie, de eerste stappen

Het leren accepteren dat je eruit ziet zoals je doet geeft rust. Kijk eens om je heen, er zijn zoveel verschillende soorten lichamen.

Waar ben jij onzeker over?

Als ik moest kiezen waar ik het meest onzeker over ben is het m’n cellulite. De boodschap die ik al vanaf jongs af aan meekreeg, van (sociale) media, internet, maar ook van mensen me heen, is: het is niet normaal, niet mooi en je moet er iets aan doen.

Als je er dan eenmaal van overtuigd bent dat je er iets aan moet doen, vliegen de mogelijkheden om je oren: minder (vet) eten, meer sporten, speciale bindweefselmassages, cuppen, liposuctie, laserbehandelingen, droogborstelen en/of je huid insmeren met allerlei speciale middeltjes. Het is duur, hard werken en met 0 garantie dat het weggaat.

De eerste stap naar lichaamsacceptatie

Sinds vorig jaar ben ik een andere aanpak gaan proberen. Als ik op het strand lig, kijk ik naar de lichamen van andere mensen. Zonder oordeel; gewoon om eens te kijken hoe verschillend lichamen eruit zien. Het valt me steeds meer op dat best veel mensen cellulite hebben, ongeacht hun lichaamsvorm.

Dit veranderde langzaam iets in mijn denken: het is kennelijk wél normaal en is er niks mis met je. Al die reclames zijn er om jou onzeker te maken, zodat je vervolgens geld uitgeeft aan dure ‘oplossingen’. Is dat het echt waard? Ik denk van niet.

Dankzij die eyeopener ben ik er steeds minder mee bezig. Ik laat me (meestal) niet meer tegenhouden om korte broeken en jurkjes te dragen. Als ik me onzeker voel, ga ik bewust letten op andere mensen. Ze zijn namelijk helemaal niet met mij bezig. En waarom zouden ze ook?

Het leren accepteren dat je eruit ziet zoals je doet geeft rust

Ik denk dat we de invloed van (sociale) media heel erg onderschatten.

Kijk eens om je heen, er zijn zoveel verschillende soorten lichamen. Jouw lichaam is geen uitzondering. Je hoeft het niet mooi te vinden, misschien is dat nog 20 stappen te ver, maar het begint met je realiseren dat jouw lichaam heel normaal is.

Liefs, Kristen

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje