Wat is lichaamsacceptatie?
Lichaamsacceptatie is een proces waarbij je leert om je lichaam te waarderen, respecteren en accepteren zoals het is, ongeacht de grootte, vorm, gewicht of eventuele vermeende ‘imperfecties’. Het is belangrijk om te benadrukken dat lichaamsacceptatie niet betekent dat je geen veranderingen kunt nastreven als je dat wilt, maar dat je je lichaam waardeert en respecteert, ongeacht je uiterlijk.
Mijn ervaring met lichaamsacceptatie
Ik weet heel goed hoe het is om onzeker te zijn over je lichaam. Mijn grootste onzekerheid zijn mijn billen en dijen. Niet omdat ze dikker zijn, maar omdat ik ze als pakketje samen kreeg met een behoorlijk zichtbare vorm van cellulite. Hoeveel ik ook gesport of diëten probeer, niets haalt het weg. Het zit in mijn genen; ook in mijn familie hebben mensen het.
Dit zou geen probleem hoeven zijn: het is niet schadelijk, en heel veel andere mensen hebben het ook. Maar de boodschap die ik al vanaf jongs af aan meekreeg, van (sociale) media, internet, maar ook van mensen om me heen, is: het is niet normaal, niet mooi, en je moet er iets aan doen.
Als je ervan overtuigd bent dat je iets aan je cellulite moet doen, vliegen de mogelijkheden je om de oren: minder (vet) eten, meer sporten, speciale bindweefselmassages, cuppen, liposuctie, laserbehandelingen, droogborstelen en/of je huid insmeren met allerlei speciale middeltjes. Het is duur, hard werken, en er is geen garantie dat het weggaat. Dat deed het bij mij dan ook niet.
De eerste stap naar lichaamsacceptatie
Sinds ik werk als intuïtief eten diëtist, ben ik anders naar mijn lichaam gaan kijken. Het accepteren van mijn lichaam helpt me om er beter naar te kunnen luisteren, en er zo ook beter voor te zorgen.
Er zijn verschillende manieren om te leren om je lichaam te leren accepteren. Voor mij werkte het bijvoorbeeld goed om mezelf niet meer te vergelijken met mensen die geen cellulite hebben, maar eens te kijken hoeveel mensen het eigenlijk ook hebben. Hierdoor werd het steeds normaler en veranderde er iets in mijn denken: er is niets mis mee. Het is niet raar.
Daarnaast ben ik ook op een andere manier naar mijn lichaam gaan kijken. Ik focus me niet meer zo op wat ik niet mooi vind, maar veel meer op wat ik wél fijn en mooi vind en op wat mijn lichaam allemaal kan. Door middel van bewustwording en oefeningen kun je dit trainen.
Het vergroten van lichaamsacceptatie zorgt ervoor dat ik beter voor mijn lichaam wil zorgen. Ik houd er meer rekening mee. Als ik hongersignalen opmerk, dan eet ik iets. Ook als ik ‘vind’ dat dit nog niet kan. En ik ben met meer aandacht voor mijn lichaam gaan sporten. Gericht op het verminderen van blessures, op sterker worden en een betere conditie krijgen.
Je lichaam normaliseren
Kijk eens om je heen, er zijn zoveel verschillende soorten lichamen. Jouw lichaam is geen uitzondering. Je hoeft het niet meteen mooi te vinden, misschien is dat nog twintig stappen te ver, maar het begint met je realiseren dat jouw lichaam heel normaal is.
Wees je ook bewust van alles om je heen wat invloed heeft op hoe jij naar jezelf kijkt. Op Instagram zijn er veel mensen die hun cellulite wegphotoshoppen. Zijn dat de beelden waarmee je jezelf wilt voeden? Ook het versterken van je zelfwaardering kan helpen: door jezelf te erkennen voor wie je bent, en niet alleen voor hoe je eruit ziet.
Lichaamsacceptatie geeft rust
Klinkt dit allemaal te mooi om waar te zijn? Dat begrijp ik heel goed. Een paar jaar geleden had ik ook nooit verwacht dat ik mijn lichaam zou kunnen omarmen en er met liefde voor zou gaan zorgen. Ben ik nog steeds weleens onzeker? Ja, zeker. Maar ik laat me er niet meer door tegenhouden en het sleept me niet meer mee. En dat geeft zó veel rust. Dat gun ik jou ook echt.
Zelf werken aan lichaamsacceptatie?
Je kunt bij mij terecht voor 1-op-1 coaching over een ruim aanbod aan thema’s, zoals lichaamsbeeld, verminderen van eetbuien en snoepbuien, intuïtief leren eten, en nazorg bij eetstoornisherstel. Je bent van harte welkom.