06 juni 2023

Hoe stop ik met emotie-eten?

Heb jij last van emotie-eten? Je bent zeker niet de enige. Bijna iedereen maakt zich hier weleens ‘schuldig’ aan. Wil je weten waar het vandaan komt en waarom het zo lastig is om mee te stoppen? Lees snel verder!

Als je last hebt van emotie-eten, ben je zeker niet alleen. Iedereen doet aan emotioneel eetgedrag, denk aan een keer je verdriet wegeten met een bak ijs, of een taartje nemen om iets te vieren. Pas als je er echt last van hebt, of structureel je emoties dempt met eten, wordt het een probleem.

Wat is emotioneel eetgedrag/emotie-eten?

Emotioneel eetgedrag (of in de volksmond vaak: emotie-eten) verwijst naar eten als reactie op je emotionele toestand, in plaats van door fysieke honger. Het wordt gekenmerkt door het gebruiken van voedsel als een coping-mechanisme voor emotionele problemen.

De meeste mensen die last hebben van emotie-eten, hebben moeite om hun emoties op andere manieren te reguleren. Ze gebruiken eten om zichzelf te troosten, stress te verminderen, zichzelf af te leiden, of om met eenzaamheid of verveling om te gaan.

Meestal wordt gekozen voor producten die rijk zijn aan calorieën, vetten en suikers, die we labelen als ‘ongezond’. Hierdoor gaat emotie-eten vaak gepaard met een gevoel van teleurstelling of schaamte. Dit gevoel van iets ‘fout’ doen, kan dan op zijn beurt weer leiden tot nog meer emotie-eten. Er ontstaat een cyclus, waarbij je steeds weer terugvalt op eten.

Wat maakt emotie-eten zo lastig en wat kun je eraan doen?

Het is voor veel mensen erg lastig om te stoppen met emotie-eten, maar waarom? Omdat het een belangrijke functie heeft. Op de korte termijn biedt het namelijk troost, opluchting of verlichting. We zijn als mensen vaak niet zo goed in het voelen van ongemak. Als we wel ongemak voelen, proberen we hier van weg te komen of de situatie te controleren. Emotie-eten zorgt dat we ons ongemak, in ieder geval tijdelijk, niet hoeven te voelen.

Om aan emotie-eten te kunnen werken, is het ten eerste belangrijk om te onderzoeken in welke situaties je er last van hebt. En om te kijken welke emoties en gedachtes eraan ten grondslag liggen.

Zodra je dit weet, kun je deze emoties en gedachtes onderzoeken. Wat probeert de emotie je te vertellen? Zijn er misschien dingen in je leven die je graag anders wil, maar nog niet durft te doen? Of zijn het situaties die je moet leren accepteren, en hoe doe je dat dan?

Daarnaast is het belangrijkste misschien nog wel: het voelen. Emoties willen gevoeld worden, en dat kan heel moeilijk of eng zijn. Maar hoe langer je het voelen uitstelt, hoe langer je met de spanning of het verdriet blijft zitten.

Weten wat ik voor je kan betekenen?

Wil je graag werken aan het verminderen van emotie-eten, maar vind je het lastig om dit alleen te doen?

Klik in de menubalk op ‘kennismaken?’ of het agenda icoontje om een vrijblijvend gesprek in te plannen of stuur me even een berichtje op whatsapp. Ik denk graag met je mee!

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje