Het is zover. Je hebt iets gelezen of gehoord over intuïtief eten, en het spreekt je best wel aan. Maar, je wil ook graag afvallen. Herken je dit? Dan ben je zéker niet de enige. Daarom geef ik in deze blog antwoord op de vraag: kan intuitief eten en afvallen samengaan?
Impact van de dieetcultuur
We leven in een maatschappij waarin diëten en focussen op afvallen de standaard is. Het wordt actief aangeprezen: afvallen wordt gekoppeld aan een betere gezondheid, gelukkiger zijn en beter in ons vel zitten. Alleen blijkt uit steeds meer onderzoek dat deze dieetcultuur averechts werkt.
Uit verschillende grote onderzoeken blijkt dat 80-95% van de mensen in de jaren na hun afvalpoging weer aankomen. Bij een deel hiervan is dit meer dan ze in eerste instantie waren afgevallen. Het bekende jojo-effect. (Een groot onderzoek over gewichtstoename na afvaldiëten vind je HIER.)
Dit komt omdat de periodes van ‘op je eten letten’ vaak gevolgd worden door snoepbuien, controleverlies, overeten, producten niet meer in huis durven halen, plezier verliezen in sport, en ga zo maar door. We verliezen vertrouwen in onszelf, worden steeds banger om te eten en aan te komen, en laten ons verleiden door het volgende ‘leefstijlprogramma’.
Hoe komt dit?
Je lichaam begrijpt niet dat afvallen jouw bedoeling is, maar denkt dat er een voedseltekort is. En gaat steeds harder roepen om eten. Je krijgt meer hongergevoel en meer lekkere trek. Daardoor wordt het steeds moeilijker om vol te houden, zeker als het afvallen na een tijdje ook langzamer gaat.
Ik wil je meegeven: dit is dus niet jouw schuld of gebrek aan doorzettingsvermogen, maar een logisch gevolg van de biologische reactie van je lichaam op een voedseltekort.
En bijna iedereen worstelt hiermee. Alleen, omdat we liever praten over dingen die heel goed gaan, hoor je hier een stuk minder over 🙂
Wat is er dan anders bij intuïtief eten?
Bij intuitief eten ligt de nadruk op het aanleren van gezond gedrag, en niet op afvallen.
Bijvoorbeeld door beter te luisteren naar – en samenwerken met – je lichaam. We noemen dit ‘interoceptief bewustzijn’. (meer hierover lees je in deze blog).
Als je goed leert luisteren naar je hongergevoel, eet je op tijd en kun je beter aanvoelen hoeveel je moet eten. En als je naar je verzadigingsgevoel leert luisteren, zul je merken dat je eerder stopt met eten. En jezelf dus minder snel te vol eet.
Je werkt aan het verbeteren van je relatie met eten en je lichaam. Schuldgevoel, stress en schaamte maken plaats voor ontspanning, plezier en vertrouwen. In plaats van jezelf dingen verbieden en streng zijn voor jezelf, ga je denken vanuit de vraag: “hoe kan ik vandaag goed voor mezelf en mijn lichaam zorgen?”
Zo wordt het véél makkelijker om gezonde keuzes te maken. Omdat je het namelijk doet uit zelfzorg en niet omdat het moet of omdat je kostte wat het kost een bepaald gewicht wil bereiken.
Dus, kun je intuitief eten en afvallen?
Stel dat je nu last hebt van snoepbuien, en hier door intuitief te leren eten weer grip op krijgt. Het is aannemelijk dat je dan gewicht verliest. Afvallen kan dus een gevolg zijn, maar afvallen is nooit het doel van intuïtief eten.
Veel belangrijker (ook voor je gezondheid!) is dat je beter voor jezelf gaat zorgen, en dat je meer vertrouwen krijg in je lichaam. Dat je:
- Op tijd en voldoende eet;
- Op tijd kunt stoppen met eten;
- Jezelf minder veroordeelt;
- Minder stress hebt over eten;
- Meer plezier haalt uit bewegen.
Intuïtief eten helpt je dus vooral om gezonde keuzes te maken die passen bij jou en je lichaam. Je focust op gezond gedrag in plaats van op gewicht. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de dieetcultuur en wordt gezond leven een stuk leuker.
Intuïtief, gezond en dieetvrij leven
Wil jij die eindeloze strijd met eten en je lichaam leren loslaten en weer vertrouwen krijgen in jezelf en je lichaam?
Als diëtist en intuïtief eten coach ben ik de juiste persoon om je hierbij te begeleiden.