15 augustus 2022

De paradox van Intuïtief Eten

Als we iets niet mogen hebben, willen we het des te meer. Dat zit in ons en dat zie je al bij hele jonge kinderen. Waar ze niet mogen komen of niet aan mogen zitten, wordt des te interessanter.

Zo werkt het ook met eten wat je jezelf verbiedt. Als je iets niet mag, wordt het specialer. Het tegenovergestelde is ook waar. Als je jezelf alles toestaat, wordt het steeds minder speciaal.

Dit is wel een proces waar tijd overheen gaat. Als jij jezelf al heel lang bepaalde producten verbiedt en je geeft jezelf ineens onvoorwaardelijke toestemming om ze te eten, is de kans groot dat je dit aan het begin dan ook gaat doen. En dit is een heel belangrijk en onvermijdelijk deel van het proces!

Door het product wat je normaal vermijdt wél te eten, en weer te eten, en weer te eten, zónder hierover te oordelen, bevestig je steeds aan jezelf dat je inderdaad onvoorwaardelijke toestemming hebt om het te eten. Door tegelijk te werken aan het aanvoelen van je honger en verzadiging, leer je steeds beter luisteren naar je lichaam en zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om op tijd te stoppen met eten.

Roze koeken

Bijvoorbeeld: je bent gek op roze koeken, maar je eet ze niet, want je weet zeker: als je het pak in huis haalt, gaat het dezelfde dag nog leeg. Maar vanaf vandaag geef je jezelf onvoorwaardelijke toestemming om ze te eten en waar je al bang voor was gebeurt: het lijkt alsof je er nooit genoeg van gaat krijgen en alsof je ze maar kan blijven eten.

Maar omdat je ook oefent met luisteren naar je lichaam, merk je na een aantal dagen op dat je na de 3e of 4e roze koek toch wel wat misselijk wordt en je minder energie lijkt te hebben dan daarvoor. Vervolgens oefen je met rustiger eten en beter proeven en merk je voor het eerst dat de koeken niet meer zo lekker smaken als ze aan het begin deden.

Tot de dag komt (en die komt echt!) waarop je na de eerste roze koek denkt: hm, nee, die tweede hoeft van mij niet meer. Het product is niet meer bijzonder, omdat je weet dat je het altijd mag eten, maar ook omdat je ondertussen ervaren hebt dat 3 of 4 roze koeken eten helemaal niet zo fijn voelt.

Het mag altijd, maar nu voel je die behoefte niet meer. Dat is de paradox van intuïtief eten.

Meer over Intuïtief Eten?

Ik ben Kristen, jouw intuïtief eten diëtist. Ik schrijf regelmatig blogs over intuïtief eten, en fysieke en mentale gezondheid. Voor de laatste updates kun je me ook volgen op mijn instagramkanaal. Wil je zelf intuïtief leren eten? Neem contact op.

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje