29 september 2022

Intuïtief Eten? Nooit meer op dieet!

Intuïtief eten wordt steeds populairder. Ik leg je daarom uitgebreid uit wat het precies inhoudt, en vertel je waarom jij dit ook wil doen!

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is een methode om de relatie met voeding en je lichaam te herstellen. Het gaat terug naar de basis: vertrouwen op en luisteren naar je lichaam. Dit noemen we interoceptief bewustzijn.

Wetenschappelijk onderzoek laat een sterk verband zien tussen intuïtief eten en een hogere lichaamswaardering, een beter zelfbeeld, minder eetbuien, minder restrictief eetgedrag en meer plezier in eten en bewegen.

Intuïtief eten of diëten

Intuïtief eten is een hele natuurlijke manier van eten. Iedereen wordt geboren als intuïtieve eter. Je eet als je honger hebt en stopt met eten als je vol zit. Als baby en jong kind denk je hier eigenlijk niet overna.

Als we ouder worden, kunnen er dingen gebeuren die dit intuïtieve gedrag verstoren. Je krijgt bijvoorbeeld een nare opmerking over je lichaam, waardoor je probeert om iets minder te eten, ondanks dat je honger hebt. Of je moet thuis per se je bord leegeten, terwijl je eigenlijk voelt dat je vol zit.

Door een opeenstapeling van dit soort situaties (of als ze heel lang duren) leer je om steeds minder naar je lichaam te luisteren en steeds meer naar regels en richtlijnen. Zo’n restrictieve manier van eten is niet goed vol te houden. Bij veel mensen zie je dan ook dat dit bijvoorbeeld leidt tot eetbuien en emotie-eten, maar ook het plezier in eten steeds minder wordt.

intuïtief eten is ook lekker eten. Je ziet een foto van vrouw met bord eten in haar hand. Ze houdt een vork op met een stuk cake eraan.

Wie heeft de methode bedacht?

De grondleggers van de Intuïtief Eten methode zijn de Amerikaanse diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch. Zij realiseerden zich dat de focus op diëten en afvallen niet werkt en zochten een alternatief. In 1994 brachten zij het boek ‘Intuitive eating’ uit, die in 2020 door het Centrum van Intuïtief Eten vertaald is naar het Nederlands. De boeken vind je HIER.

In Amerika is de benadering erg populair en ook in Nederland maken gelukkig steeds meer hulpverleners gebruik van intuïtief eten. De methode bestaat uit 10 principes die allemaal bijdragen aan het ontwikkelen van een gezonde en ontspannen relatie met eten en je lichaam.

De 10 principes van Intuïtief Eten

 • Zet de dieetbril af
  Je hoeft niet te diëten en geen calorieën te tellen om gezond te leven.
 • Respecteer je hongergevoel
  Leer verschillende fases van je hongergevoel herkennen en ga aan de slag met wat ‘voldoende eten’ voor jou inhoudt.
 • Sluit vriendschap met eten
  Als je iets niet mag, wil je het des te meer. Door jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven om te mogen eten, doorbreek je de sterke drang naar (lekker) eten.
 • Stuur de eetpolitie weg
  Ben jij streng voor jezelf? Je bent zéker niet de enige. Word je bewust van je innerlijke kritische dieetstem en leer hoe je deze minder serieus kunt nemen.
 • Ontdek voldoening
  Voldoening gaat over genieten! Van smaak, textuur en presentatie van eten. Je leert hoe je gezond én lekker eten kunt combineren.
 • Voel je verzadiging
  Ontdek de oorzaak van overeten en leer hoe je beter naar je verzadigingssignalen kunt luisteren.
 • Wees lief voor je emoties
  Je leert wat jouw emoties je proberen te vertellen en hoe je hier op een andere manier mee om kunt gaan dan ze dempen met eten.
 • Respecteer je lichaam
  Ieder lichaam verdient aandacht en respect. Ervaar wat er gebeurt als je met een zachtere blik naar je lichaam kunt kijken.
 • Beweging ‘voel het verschil’
  Richt je op hoe het voelt om te bewegen, in plaats van op hoeveel calorieën je verbrandt. Beweging is zoveel meer dan getallen!
 • Eer je gezondheid
  Bij intuïtief eten hoort een voedingspatroon waarbij je je lichaam (en ziel!) voldoende voedt. Leer welk voedingspatroon bij jou past.
Intuïtief eten kan niet zonder beter naar je lichaam te luisteren. We zien het bovenaanzicht van een vrouw die aan het mediteren is.

Leer weer vertrouwen op je lichaam

De intuïtief eten methode helpt je dus om het vertrouwen in je lichaam te herstellen. Door het diëten te doorbreken en de oorzaak van je eetgedrag te achterhalen, kun je een enorme verandering merken in je leven. Je krijgt bijvoorbeeld meer grip op snoepbuien en emotie-eten en vind meer plezier in bewegen. Gezond leven wordt zo niet alleen makkelijker, maar ook veel leuker.

Klinkt goed, toch?!

(Vraag je je af hoe het zit met afvallen? Lees dan eens deze blog: ‘Intuïtief eten en afvallen – Kan dat samen?’)


Intuïtief, gezond en dieetvrij eten

Wil jij graag stappen nemen richting een gezond en bewust leven, maar weet je niet goed waar je moet beginnen?

Als diëtist en intuïtief eten coach ben ik de juiste persoon om je hierbij te begeleiden!

Foto van diëtist en intuïtief eten coach Kristen

Vertrouw op jezelf en je lichaam

Start met intuïtief eten en leer weer vertrouwen op jezelf en je lichaam. Plan hieronder een gratis en vrijblijvend adviesgesprek om kennis te maken met mij en mijn werkwijze.

Gratis adviesgesprek

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje