ACT coaching

Eten gaat vaak verder dan alleen de maaltijd zelf. Het raakt aan gedrag, emoties en gedachten, en daar zitten heel wat uitdagingen in. Daarom besloot ik de opleiding tot ACT coach te volgen, na mijn opleiding tot Intuïtief Eten coach. Ik merkte dat de combinatie van deze twee benaderingen enorm krachtig is in verbeteren van je relatie tot eten en je lichaam.

Wat is ACT?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van gedragstherapie die je helpt om op een flexibele manier om te leren gaan met obstakels, zoals lastige gedachtes of gevoelens (Acceptance), zodat je je meer kunt richten op dingen die voor jou belangrijk zijn (Commitment). ACT moedigt je aan om je gevoelens te accepteren in plaats van ze te vermijden of er tegen te vechten. Dit maakt het mogelijk om weer verbinding te maken met je lichaam en de signalen die het je geeft, zoals honger en verzadiging.

Waarom werkt ACT zo goed samen met intuïtief eten?

Zowel ACT als intuïtief eten draait om meer focus op het hier-en-nu. Je leert om naar je lichaam te luisteren en te begrijpen wanneer je honger hebt of verzadigd bent. Hierdoor kun je beter voelen wanneer en hoeveel je moet eten, in plaats van constant te piekeren over wat wel of niet goed voor je is.

Daarnaast besteden allebei de methodes aandacht aan de obstakels die je tegenkomt, zoals een kritische stem in je hoofd die van alles vindt van wat je doet, en de lastige emoties die je liever uit de weg gaat.

Hier zijn een paar voorbeelden van situaties waarin de combinatie van ACT en intuïtief eten kan helpen:

  • Piekeren over eten: Je maakt je constant zorgen over wat je wel of niet mag eten, waardoor het eten een enorme rol in je hoofd gaat spelen.
  • Onzekerheid over je lichaam: Je durft bepaalde dingen niet meer te doen, zoals zwemmen of uiteten gaan, omdat je je onzeker voelt over je lichaam en wat anderen daarvan denken.
  • Verbinding met je lichaam: Je hebt weinig contact met je lichaam, waardoor het moeilijk voor je is om te voelen wanneer en hoeveel je moet eten.
  • Emotie-eten: Lastige emoties of spanning ga je uit de weg door te eten. Maar dit werkt maar tijdelijk en zorgt vaak voor een schuldgevoel.
  • Schuldgevoelens: Je voelt je schuldig nadat je iets lekkers hebt gegeten, zo schuldig dat je er amper van hebt kunnen genieten.
de ACT hexaflex met 6 pijlers voor het vergroten van je psychologische flexibiliteit, namelijk: waarden, toegewijde actie, zelf-als-context, defusie, acceptatie en huidige moment.

De zes pijlers van ACT


Eten op Gevoel

Met Eten op Gevoel coaching help ik je om de strijd met voeding achter je te laten, zodat je weer kunt genieten van eten en het leven.

Door middel van simpele opdrachten en regelmatige coachingsessies werken we aan het behalen van jouw doelen.

Ben jij er klaar voor om een betere relatie met eten en je lichaam op te bouwen?

intuïtief eten diëtist kristen

Ik help je met intuïtief eten

Een anti-dieet methode waarbij je vanuit contact met je lichaam leert eten en bewegen. Ik heb hiervoor de Masterclasses gevolgd bij het Centrum van Intuïtief Eten

Gezonde voeding
Plezier in bewegen
Positiever lichaamsbeeld

ACT coaching

Als ACT en intuïtief eten coach leer ik je beter omgaan met de innerlijke strijd die je hebt met eten en je lichaam.

Ja, dat kan. Vanwege mijn opleiding tot diëtist kan ik je helpen met intuïtief eten/eten op gevoel i.c.m. medische aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan: te hoog cholesterol, hoge bloeddruk en/of prikkelbaar darmsyndroom. Dit vraagt soms wel om een iets andere aanpak, maar dit bespreek ik van tevoren met je.

Let wel op: De basis van het traject blijft leren om intuïtief eten/eten op gevoel. Ik geef nooit eetplannen of dagmenu’s of trajecten enkel gericht op advies over de medische aandoeningen. Heb je hier wel behoefte aan, dan raad ik je aan om contact op te nemen met een eerstelijnsdiëtist bij je in de buurt.

In veel gevallen kan ik eigenlijk meteen zeggen: ja, het is iets voor jou. We worden namelijk bijna allemaal als intuïtieve eters geboren. Baby’s en peuters weten heel goed wanneer ze honger hebben en wanneer ze genoeg hebben gehad. Als jij dit ook had, dan is intuïtief eten iets voor jou!

Maar, om iets specifieker te zijn: als je wil werken aan een gezonde relatie met eten en beter wil leren luisteren naar je lichaam, dan kan ik het je van harte aanraden.

De methode helpt je om op een compassievolle manier met jezelf om te gaan, je bewust te worden van wat je lichaam vertelt én hoe je er beter voor kan zorgen.

Bij intuïtief eten hebben we het over ‘jezelf onvoorwaardelijke toestemming geven om te mogen eten’ Dit kan klinken alsof je jezelf volledig kunt laten gaan. Ongelimiteerd eten wat en hoeveel je wil. Maar dat is het zeker niet!

We zien dat de controle en restricties binnen een dieet vaak zorgen voor een periode van controleverlies, met veel snoepen en eetbuien. Door jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven om te mogen eten, zien we dat (mits goed uitgevoerd) die eetdrang juist afneemt en er een gezonde balans terugkeert.

Het is daarnaast ontzettend belangrijk dat je leert luisteren naar je honger- en verzadigingssignalen, zodat je ook steeds beter aan kunt voelen wanneer het tijd is om te eten en om te stoppen met eten.

Als je dit ‘onder de knie’ hebt, dan zul je merken dat jij jezelf toestemming kunt geven om alles te mogen eten, en juist daardoor niet meer zo’n drang hebt om alles te eten.

Het is heel lastig om hier echt een getal aan te plakken, omdat het zo’n persoonlijk proces is.

Maar, als ik naar mijn eigen ervaring en die van mijn cliënten kijk, zie ik wel dat je al binnen een paar weken verandering kunt merken. Dit kan bv. betekenen dat je beter naar je honger en verzadiging bent gaan luisteren, en daardoor merkt dat er ‘vanzelf’ dingen in je eetpatroon op hun plek beginnen te vallen.

Maar het echt goed beheersen van alle aspecten van intuïtief eten is een veel langer leerproces. Als je je hele leven al beïnvloed wordt door dieetmarketing, calorieën tellen en jezelf afstraffen, heeft het veel tijd en aandacht nodig om hier uit los te komen.

Gun jezelf deze tijd ook, om te leren en fouten te maken. Als je investeert om de relatie met eten en je lichaam te herstellen, heb je hier de rest van je leven iets aan.

Intuïtief eten is geen dieet, en afvallen is ook niet het doel. Gewicht is dus ook niet iets waar we ons tijdens het traject actief mee bezig houden.

Maar omdat je aanpassingen maakt aan je eetgedrag, kan dit wel invloed hebben op je gewicht. Uiteindelijk kom je als intuïtieve eter uit bij jouw ‘setpoint gewicht’: het gewicht wat bij jou lichaam past, als je gezond eetgedrag ontwikkeld hebt.

Ja, dat kan zeker! Naast diëtist ben ik ook ervaringsdeskundige in het herstellen van een eetstoornis. Intuïtief eten heeft mij enorm geholpen in de laatste stappen van dit proces.

Er zit hier wel een ‘maar’ aan vast. Om te beginnen met intuïtief eten is het belangrijk dat je:

  • In een stabiele situatie zit, waarbij je jezelf voldoende kunt voeden
  • Niet (meer) braakt en/of laxeert.
  • Al enigszins contact hebt met je honger- en verzadigingsgevoel

Twijfel je of het op dit moment verstandig is om te beginnen aan intuïtief eten? Neem even contact met me op en dan denk ik met je mee!

Dat kan zeker. Bij intuïtief eten kijken we naar hoe je goed voor jezelf en je lichaam kunt zorgen. Als je last krijgt van bepaalde voedingsmiddelen hoort het natuurlijk bij goed voor jezelf zorgen dat je deze producten niet eet. Wel gaan we onderzoeken of je het vermijden van deze producten ervaart als beperking. Zo ja, dan kijken we of er vervangende producten zijn die je hetzelfde gevoel van voldoening geven, zonder dat je er klachten van krijgt.

Er is nog geen specifieke vergoeding gericht op intuïtief eten/veranderen van eetgedrag. Ik heb daarom ook geen contracten met zorgverzekeraars. Toch kun je in veel gevallen ook bij ongecontracteerde zorg een deel van de kosten vergoed krijgen, via de basisvergoeding diëtetiek. Dit gaat meestal om 60-80% van de eerste 3 uur behandeling, mits je je eigen risico al hebt opgebruikt.

Bij uitgebreidde aanvullende pakketten of als je een restritutiepolis hebt, kan het zijn dat je meer vergoed krijgt. Ook heb je voor vergoeding soms een verwijsbrief nodig.

Jouw zorgverzekeraar kan jou hierover het beste adviseren. Vraag naar de hoogte van de vergoeding en of er eventueel een verwijsbrief nodig is bij ongecontracteerde diëtetiek.

Ik denk graag met je mee als je vragen hebt over je vergoeding, maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid om dit na te vragen ligt bij jou zelf. Ik zorg er uiteraard wel voor dat alle gegevens die jou zorgverzekeraar nodig heeft op de factuur terecht komen!

Vertrouw op jezelf en je lichaam

Start met intuïtief eten en leer weer vertrouwen op jezelf en je lichaam. Plan hieronder een gratis en vrijblijvend adviesgesprek om kennis te maken met mij en mijn werkwijze.

Gratis adviesgesprek

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje