02 januari 2023

3 gezonde voornemens die je wél volhoudt

Het nieuwe jaar is begonnen en je start aan je goede voornemens: afvallen, meer sporten, fitter worden. Je hebt nieuwe motivatie; dit keer gaat het je lukken. Maar als het je de voorgaande jaren ook niet lukte, wat is er dit jaar dan anders?

Ga je wéér een nieuw dieet of eetschema proberen, hopende dat deze wel werkt? Of denk je misschien dat het aan je doorzettingsvermogen ligt, en ga je dit jaar ‘gewoon’ meer discipline hebben? Als je je hierin herkent, dan is deze blog voor jou. Ik geef je 3 gezonde voornemens die je wél vol kunt houden.

Voornemen 1: beter naar je lichaam luisteren

We eten en bewegen vaak op een manier die ons is aangeleerd, maar dat is niet altijd wat het beste is voor ons lichaam. Merk je dat bijvoorbeeld dat je het moeilijk vindt om op tijd te stoppen met eten? Of ga je met sporten altijd nét iets te ver. Dan kan het helpen om te oefenen met het beter leren luisteren naar je lichaam.

Wat kun je doen?
Plan een aantal keer per dag een paar minuten rust in; óók – en misschien zelfs wel juist– als je het heel druk hebt. Haal een paar keer diep adem en sta stil bij hoe jij je voelt en hoe je lichaam voelt. Wat ben je aan het doen en welke signalen geef je lichaam? Heb je iets nodig? Eten, een beetje stretchen, of even naar de wc. Ook tijdens het eten kun je deze oefening uitvoeren. Stop halverwege de maaltijd een paar minuten met eten en leg je bestek op tafel. Hoeveel honger heb je nog? Hoe smaakt het je? Kijk eens of het je eetgedrag verandert! 

Voornemen 2: voedzaam, lekker en voldoende eten

Wil je met je eetpatroon aan de slag? Wees dan realistisch. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om met strenge eetregels aan de slag te gaan: hoe strenger, hoe meer kans dat je het op den duur niet volhoudt. Diëten leiden in de meeste gevallen juist tot gewichtstoename op de lange termijn, en de tekorten die je oploopt tijdens een dieet kunnen negatieve gezondheidsgevolgen hebben, zoals vermoeidheid, haaruitval en broze botten.

Wat kun je doen?
– Maak kleine aanpassingen in je eetpatroon die niet teveel tijd en moeite kosten. Vervang bijvoorbeeld witte producten voor volkoren, probeer wat meer groente of fruit te eten en drink vaker water in plaats van suikerrijke dranken.
– Eet voldoende. Hoe sneller je weer trek krijgt, hoe meer kans dat je sterke cravings krijgt of gaat overeten bij de volgende maaltijd.
– Schrap geen producten die je heel lekker vindt, want dan krijgt het extra lading en krijg je er juist cravings naar. Geef jezelf toestemming om alles te mogen eten. Voel je hierna heel schuldig? Denk dan eens na waardoor dit komt. Het onderzoeken van je eetgedrag kan soms best moeilijk of confronterend zijn, hierbij kan het fijn soms om hulp te vragen aan een professional.
– Eet maaltijden die je een voldoenend gevoel geven. Ook voldoening is namelijk een vorm van verzadigd zijn. Als je een maaltijd eet die je niet zo lekker vond, is de kans groter dat je na de maaltijd nog steeds trek hebt in iets lekkers. Dit kan weer leiden tot cravings, en als je dit regelmatig gebeurt, ook tot overeten.

blog gezonde voornemens

Voornemen 3: niet te streng zijn voor jezelf

Stel je een kindje voor dat iets probeert te bouwen. Je ziet dat het kind er een beetje moeite mee heeft en je wil het helpen. Doe je dit dan door er streng voor te zijn? Nee, natuurlijk niet. Dan verliest het kind alle vertrouwen in zichzelf. Je moedigt het kindje juist aan, viert kleine overwinningen en kalmeert het kind als het verdrietig of gefrustreerd raakt.

Toch denken we vaak dat de oplossing bij onszelf wél zit in streng zijn: als we maar beter, harder, strenger zijn, dán komt het goed. Is dat zo? Of zou je meer bereiken door met jezelf om te gaan, zoals je met het kind zou doen? Door jezelf aan te moedigen, kleine stapjes te vieren en troostend met jezelf om te gaan als het moeilijk is.

Wat kun je doen?
– Schrijf 10 dingen op die je afgelopen jaar hebt gedaan waarvoor je trots bent op jezelf.
– Denk eens na over hoe je jezelf kunt troosten. Wat werkt voor jou? Denk bv. aan zachte dekens, een warme douche, je verhaal kwijt kunnen bij een vriend(in).
– Breek grote taken of doelen op in kleine stapjes en sta even stil bij dat ze gelukt zijn. Dit voelt misschien een beetje kinderachtig, maar bedenk je dan dat je ook heel kritisch voor jezelf kunt zijn over kleine dingen. Waarom zou dit dan bij overwinningen niet kunnen?

Een zacht begin van het jaar

Wat zou je kunnen bereiken in 2023 als je beter naar je lichaam zou luisteren, voedzaam en lekker zou eten en niet te streng bent voor jezelf? Hoe zou je daar op terugkijken? Ik hoop met een zachte, begripvolle blik. Het zijn geen voornemens die je makkelijk bereikt, maar wel voornemens die je je hele leven kunt volhouden!

Ik ben Kristen, jouw intuïtief eten diëtist. Heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en je lichaam? Met simpele opdrachten kun je al grote veranderingen maken. Interesse? Stuur me een berichtje en plan een gratis kennismakingsgesprek.

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje