Heb jij een kritische stem in je hoofd die je vertelt dat je niet goed genoeg bent en moet afvallen? Dan ben je zeker niet de enige.
De schade van diëten
We leven in een ‘dieetcultuur’, waarbij diëten en focussen op afvallen heel normaal is. Het wordt zelfs actief aangeprezen. Afvallen wordt gekoppeld aan een betere gezondheid, gelukkiger zijn en beter in ons vel zitten.
Maar, ondanks dat we massaal bezig zijn met diëten, worden we ook zwaarder. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 80-95% van de mensen, het gewicht dat ze zijn kwijtgeraakt, weer opnieuw aankomen, of zelfs meer. Dat is dus echt een hele groep groep mensen, waarbij het diëten géén blijvend resultaat geeft.


Hoe komt dit?
Omdat je lichaam eigenlijk niet wil afvallen. Hoe sneller en hoe meer je afvalt, hoe harder je lichaam in opstand komt. Je krijgt meer hongergevoel en lekkere trek. En omdat je al een hele tijd bezig bent met ‘doorzetten’ en ‘volhouden’, wordt het steeds moeilijker om hier niet aan toe te geven.
We zien dan ook dat diëten en focussen op afvallen heel vaak gevolgd wordt door emotie-eten, overeten, eetbuien, én een gevoel van falen, teleurstelling en minder zelfvertrouwen.
De dieetindustrie wéét dit en speelt hierop in. Zij verdienen namelijk geld aan dat je je resultaat niet bereikt, en dat je vervolgens denkt dat dit aan jou ligt. Terwijl: het ligt helemaal NIET aan jou, het ligt aan het dieet. Diëten en focussen op afvallen werkt alleen op de korte termijn, en dus eigenlijk helemaal niet.
Hoe zit dit bij intuïtief eten?
Bij Intuïtief eten ligt de focus niet op afvallen. Het gaat over beter leren zorgen voor je lichaam. Door beter naar je lichaam te gaan luisteren, wordt het makkelijker om te voelen wanneer je moet eten, en wanneer je het beste kunt stoppen met eten.
Daarnaast werk je aan je relatie met eten. Je leert hoe je anders om kunt gaan met emoties, hoe je op een prettige manier kunt bewegen, en hoe je met een zachtere blik naar jezelf kunt kijken.
Op deze manier bouw je aan gezond gedrag. Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken, en omdat je het doet vanuit zorg voor jezelf, voelt het ook helemaal niet als iets wat je moet volhouden.


Maar, kan ik dan wel afvallen met intuïtief eten?
Als je beter gaat luisteren naar en zorgen voor je lichaam, veranderen er ook dingen in je eet- en beweegpatroon. Veranderingen die ik veel tegen kom zijn:
- Tijd maken om op tijd en voldoende te eten;
- Eerder kunnen stoppen met eten;
- Minder eetbuien;
- Minder emotie-eten;
- Meer plezier in beweging.
Dit soort gedragsveranderingen kunnen leiden tot een verandering in gewicht. We spreken bij intuïtief eten van een ‘setpoint gewicht’: een gezond gewicht dat past bij jouw lichaam.
Maar eigenlijk kijken we hier bij intuïtief eten niet echt naar. Als je namelijk werkt aan gezond gedrag, en je gaat je hierdoor veel beter voelen, dan maakt je exacte gewicht ook niet meer zoveel uit.
Maar overgewicht is toch ongezond?
Deze hoor ik heel vaak, en ik snap de gedachte ook heel goed. Maar, let op, want dit is echt heel belangrijk: Gezond gedrag is beter voor je gezondheid, dan focussen op afvallen. Jezelf aanleren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen is beter voor je gezondheid, dan jezelf uithongeren.
Je kunt veel beter kleine stapjes maken die je de rest van je leven volhoudt, dan kostte wat het kost 5 kilo afvallen, om het daarna weer aan te komen.
Daarnaast vergeten we vaak dat gewicht één onderdeel is van wat er allemaal effect heeft op onze gezondheid. Andere factoren zijn bijvoorbeeld: slaap, stress, beweging, een gezond eetpatroon, roken, alcoholgebruik, psychische problemen en genetische aanleg.
Meer weten?
Als je vragen hebt over dit onderwerp, beantwoord ik deze heel graag voor je!
Je kunt contact met me opnemen via whatsapp, of mijn contactformulier.
Zou je zelf aan de slag willen met intuïtief eten en gezond gedrag, dan kan ik je hierbij begeleiden middels mijn ‘Eten op Gevoel’ traject.

