18 januari 2023

Intuïtief Eten en Afvallen – kan dat samen?

Natuurlijk wil je een betere relatie met eten, maar je wil ook graag afvallen. Als je dit herkent, ben je zéker niet de enige. Daarom vertel ik je in deze blog alles over intuïtief eten en afvallen.

Heb jij een kritische stem in je hoofd die je vertelt dat je niet goed genoeg bent en moet afvallen? Dan ben je zeker niet de enige.

Die kritische stem ontstaat vaak al in je jeugd. Het begint bij een enkele opmerking over je gewicht of lichaam of bij het zien van je ouders die (met de beste bedoelingen) zelf bezig waren met hun gewicht. Het kan ook komen door het continu zien van reclames over diëten, gezonde voeding en slanke, gespierde modellen, of omdat je bijvoorbeeld gepest bent met je gewicht.

Waarom afvallen niet werkt

Het is heel begrijpelijk dat je die wens hebt gekregen om af te willen vallen of je lichaam te willen veranderen. Bij intuïtief eten noemen we dit ‘de dieetcultuur’, waarin afvallen niet alleen normaal is, maar ook actief wordt aangeprezen. Hierdoor geven we met z’n allen ontzettend veel geld uit aan dieetprogramma’s en dieettools, en toch zijn we maar niet tevreden met ons gewicht en lukt het ons niet om blijvend af te vallen. Wist je dat in 90-95% van de gevallen mensen het gewicht dat ze zijn afgevallen weer aankomen? Diëten werkt namelijk zelden, maar vergroot wel enorm de kans op jojo’en.

En vaak weten we dit ook wel, maar: wat moet je dan? Die ontevredenheid over je lichaam, kan het heel lastig en spannend maken om iets anders te proberen. Misschien denk je ook wel: ‘Als ik niet op mijn eten let, dan kom ik ontzettend aan’. Tóch is de oplossing van tevreden zijn met je lichaam en gewicht, het loslaten van die controle.

Het nut van intuïtief eten

Intuïtief eten gaat over het loslaten van die regels en controle, en het aanleren van nieuwe manieren om op tijd te eten en op tijd te stoppen met eten. Je leert eten volgens wat je lichaam aangeeft, in plaats van je hoofd. En als je nu denkt: ‘dat is niks voor mij, dat kan ik helemaal niet!’ denk dan eens terug aan toen je heel jong was. Alle jonge kinderen zijn namelijk intuïtieve eters, en jij als kind dus ook! We hoeven dus de basis dus niet meer te leren, maar we moeten wel weer ontdekken hoe we dat contact met ons lichaam terug kunnen krijgen.

Nog niet overtuigd over hoe intuïtief eten jou zou kunnen helpen?

4 veelgestelde vragen over intuïtief eten en afvallen

1. Waarom zou ik willen stoppen met focussen op afvallen?

Focussen op afvallen werkt niet en doet vaak zelfs schade. Als de oplossing van onze voedingsproblemen zou zijn om te focussen op afvallen, dan zouden we ondertussen allemaal ons gewenste gewicht hebben bereikt. Helaas zorgt focus op afvallen er vaak juist voor dat je op een ongezonde manier omgaat met eten. Het vergroot de kans op emotie-eten, overeten, snoepbuien, een lager lichaamsbeeld en versterkt de kritische gedachtes die je hebt over jezelf en je lichaam en het gevoel van falen.

We denken vaak dat een gezonde BMI gelijk staat aan een gezond lichaam. Maar wist je dat BMI eigenlijk niet zoveel uitmaakt? Uit onderzoek blijkt dat het effect van het aanleren van gezonde gewoontes veel groter is op je gezondheid, dan het hebben van een ‘gezonde’ BMI. Sterker nog, het is gezonder om een dikker lichaam te hebben, dan om steeds te jojo’en.

Dat je dit niet weet, is logisch. De dieetindustrie doet namelijk heel veel moeite om de voordelen van diëten en afvallen te laten zien. Ze willen dat jij blijft diëten, want hier verdienen ze geld aan. En als een dieet mislukt, willen ze dat je het idee hebt dat dit jouw schuld is, terwijl: eigenlijk is allang bekend dat diëten niet werken. Maar als jij het idee hebt dat JIJ het probleem bent en niet het dieet, ben je sneller geneigd om weer te starten met een volgend dieet.

2. Kan ik beginnen met intuïtief eten als ik ook nog wil afvallen?

Ja, je kunt zeker beginnen met de eerste stappen, terwijl je ook nog de wens hebt om af te vallen. Je moet je wel bedenken: om een intuïtieve eter te worden, zul je de wens om af te vallen op een bepaald moment los moeten gaan laten. Je kunt de wens aan het begin bijvoorbeeld eerst even parkeren: je focust je op intuïtief eten, en voelt af en toe eens of je die wens om af te vallen nog steeds hebt.

Het is belangrijk om hier eerlijk over te zijn, naar jezelf en naar eventueel iemand die jou begeleid. Als je je hele leven bezig bent geweest met willen afvallen, is dat stemmetje niet zomaar weg. Juist door het niet weg te drukken, maar te erkennen en accepteren dat het er is, kun je hiermee om leren gaan!

Intuïtief eten en afvallen - Diëtist Kristen
‘Als je elke dag een klein stapje neemt, kom je verder dan je had durven dromen’

3. Maar, kan ik dan niet intuïtief eten én afvallen?

Het kan, maar het is geen doel van intuïtief eten. Bij intuïtief eten stel je je lichaam centraal: je leert er beter naar luisteren en gaat er beter voor zorgen. Hier kunnen hele mooie andere doelen bij horen, zoals minder kritisch zijn over je lichaam, beter kunnen aanvoelen wanneer je vol zit of weer met plezier kunnen bewegen. Vaak zijn mensen het plezier in bewegen juist kwijtgeraakt doordat ze het alleen maar gebruiken als tool om af te vallen. De eerste stap om dit te herstellen, is dan júist door de wens om af te vallen even naast je neer te leggen.

Het is wel zo, dat als je beter gaat luisteren naar je lichaam en er beter voor leert zorgen, je hierdoor waarschijnlijk ook veranderingen ziet in je eet- of beweegpatroon. Dit kan leiden tot een verandering in gewicht; intuïtieve eters bereiken hiermee namelijk hun setpoint gewicht.

4. Intuïtieve eters bereiken een ‘setpoint gewicht’. Wat is dit?

Een setpoint gewicht is het gewicht waar je omheen schommelt als je je eet- en beweegpatroon hebt afgestemd op wat jouw lichaam nodig heeft. Ieder lichaam is anders en heeft dus ook iets anders nodig. Er is vooraf niet te zeggen wat dit gewicht gaat zijn en of dit hoger of lager is dan het gewicht wat je ooit wilde wegen. Als intuïtieve eter weet je ondertussen echter dat gewicht slechts een getal is en dat dit niks zegt over de waarde van jou en je lichaam. Je bent niet meer continu bezig met eten en accepteert je lichaam hoe het is. Stel je eens voor hoe fijn dat zou voelen.

Weten of intuïtief eten iets voor jou is?

Intuïtief eten diëtist Kristen

Ik bespreek het graag met je tijdens een oriënterend kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we wat jouw situatie is, wat je graag zou willen en hoe ik je daarmee kan helpen. Als je na dit gesprek besluit dat het toch niks voor jou is, is dit geen probleem! Het gesprek is geheel gratis en vrijblijvend.

Klik in de menubalk op ‘kennismaken?’ of het agenda icoontje om een gesprek in te plannen!

Kennismakingsgesprek nog te spannend? Stel dan je vraag via het contactformulier of via whatsapp en ik neem snel contact met je op!

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje