18 januari 2023

Intuïtief Eten en Afvallen – kan dat samen?

Natuurlijk wil je een betere relatie met eten, maar je wil ook graag afvallen. Als je dit herkent, ben je zéker niet de enige. Daarom vertel ik je in deze blog alles over intuïtief eten en afvallen.

Veel mensen hebben een kritische stem in hun hoofd die ze vertelt dat ze moeten afvallen. Dit is heel begrijpelijk; we leven in een dieetcultuur, waarbij willen afvallen niet alleen heel normaal is, maar ook wordt aangeprezen. We geven ontzettend veel geld uit aan dieetprogramma’s en dieettools, en toch zijn we maar niet tevreden met ons gewicht. Die wens om af te vallen, of angst om aan te komen, kan het heel spannend maken om te beginnen met intuïtief eten. Herken je dit? Lees dan hieronder de antwoorden op vier veelgestelde vragen over intuïtief eten en afvallen.

1. Waarom zou ik willen stoppen met focussen op afvallen?

Focussen op afvallen werkt niet en doet vaak zelfs schade. Als de oplossing van onze voedingsproblemen zou zijn om te focussen op afvallen, dan zouden we ondertussen allemaal ons gewenste gewicht hebben bereikt. Helaas zorgt focus op afvallen er vaak juist voor dat er op een ongezonde manier omgegaan wordt met eten. Het vergroot de kans op emotie-eten, overeten, een lager lichaamsbeeld en versterkt de kritische gedachtes die je hebt over jezelf en je lichaam.

Toch is het heel logisch dat je de wens hebt om af te vallen. Waarschijnlijk heb je al op jonge leeftijd meegekregen dat een bepaald gewicht ‘normaal’ is en dat het belangrijk is om dat gewicht te bereiken of behouden. Helaas gaat dit vaak door middel van diëten, voedingsschema’s en eetregels en krijgen weinig kinderen aangeleerd hoe ze op een gezonde manier voor hun lichaam kunnen zorgen. Maar, goed nieuws: dit kun je jezelf op latere leeftijd ook nog aanleren!

2. Kan ik beginnen met intuïtief eten als ik ook wil afvallen?

Ja, je kunt zeker beginnen met de eerste stappen, terwijl je ook nog de wens hebt om af te vallen. Je moet je wel bedenken: om een intuïtieve eter te worden, zul je de wens om af te vallen op een bepaald moment los moeten gaan laten. Je kunt de wens aan het begin bijvoorbeeld eerst even parkeren: je focust je op intuïtief eten, en voelt af en toe eens of je die wens om af te vallen nog steeds hebt. Het is ook belangrijk om hier eerlijk over te zijn, naar jezelf en naar eventueel iemand die jou begeleid. Als je je hele leven bezig bent geweest met willen afvallen, is dat stemmetje niet zomaar weg. Juist door het niet weg te drukken, maar te erkennen en accepteren dat het er is, kun je hiermee om leren gaan.

Intuïtief eten en afvallen - Diëtist Kristen

3. Maar, kan ik dan niet intuïtief eten én afvallen?

Het kan, maar het is geen doel van intuïtief eten. Bij intuïtief eten stel je je lichaam centraal: je leert er beter naar luisteren en gaat er beter voor zorgen. Hier kunnen hele mooie andere doelen bij horen, zoals minder kritisch zijn over je lichaam, beter kunnen aanvoelen wanneer je vol zit of weer met plezier kunnen bewegen. Vaak zijn mensen het plezier in bewegen juist kwijtgeraakt doordat ze het alleen maar gebruiken als tool om af te vallen. De eerste stap om dit te herstellen, is dan júist door de wens om af te vallen even naast je neer te leggen.

Het is wel zo, dat als je beter gaat luisteren naar je lichaam en er beter voor leert zorgen, je hierdoor waarschijnlijk ook veranderingen ziet in je eet- of beweegpatroon. Dit kan leiden tot een verandering in gewicht; intuïtieve eters bereiken hiermee namelijk hun setpoint gewicht.

4. Intuïtieve eters bereiken een ‘setpoint gewicht’. Wat is dit?

Een setpoint gewicht is het gewicht waar je omheen schommelt als je je eet- en beweegpatroon hebt afgestemd op wat jouw lichaam nodig heeft. Ieder lichaam is anders en heeft dus ook iets anders nodig. Er is vooraf niet te zeggen wat dit gewicht gaat zijn en of dit hoger of lager is dan het gewicht wat je ooit wilde wegen. Als intuïtieve eter weet je ondertussen echter dat gewicht slechts een getal is en dat dit niks zegt over de waarde van jou en je lichaam. Je bent niet meer continu bezig met eten en accepteert je lichaam hoe het is. Stel je eens voor hoe dat zou voelen.

Meer weten?

Intuïtief eten diëtist Kristen

Ik ben Kristen, jouw intuïtief eten diëtist. Als je vragen hebt over jouw persoonlijke situatie, kun je me altijd even een berichtje sturen via whatsapp of via het contactformulier. Ook kun je via de knop in de menubalk een gratis kennismakingsgesprek inplannen, waarin we kunnen bespreken welke doelen je graag wil behalen en of mijn begeleiding daar bij aansluit.

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje