Altijd honger. In een wereld waar veel focus ligt op diëten, calorieën tellen en eetregels lijkt het alsof we nooit echt tevreden zijn met wat en hoeveel we eten. De constante zoektocht naar het volgende ‘superdieet’ of de nieuwste voedingstrend maakt ons blind voor de signalen van ons lichaam.
In deze blog geef ik je inzicht in 5 verschillende oorzaken waarom jij je constant hongerig voelt en tips hoe je hier vanaf kunt komen:
1. Voor de hand liggend, maar: je eet te weinig.
Wanneer je te weinig eet, gaat je lichaam om meer eten vragen. Er worden hormonen geproduceerd die je hongergevoel versterken, zoals het hongerhormoon Ghreline. Je hebt energie en voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren en die haal je nou eenmaal uit eten!
Dit is een belangrijke reden waarom diëten en focussen op afvallen bij meer dan 80% van de mensen mislukt. Aan het begin is het goed vol te houden, maar hoe harder je lichaam gaat roepen om eten, hoe moeilijker het wordt. Je komt in een cirkel terecht van diëten -> afvallen -> eetbuien -> aankomen.
Dus, wat doe je hieraan? Fysieke honger stil je met.. meer eten! En om precies te zijn: voldoende eten om je lichaam de energie en voedingsstoffen te geven die het nodig heeft. Drie volwaardige hoofdmaaltijden bestaande uit een koolhydraat-, vet- en eiwitbron, eventueel aangevuld met voedzame tussendoortjes, en voldoende ruimte voor lekkere dingen. (En nee, dit is geen sexy advies, maar wel goed advies.)
2. Je eet te laat
Als je te lang wacht met eten, gaat je lichaam steeds meer en harder roepen om eten. Het resultaat hiervan is dat je veel meer kunt en gaat eten, dan wanneer je een uurtje eerder al even iets gepakt had.
Hoe pak je dit aan? Leer herkennen wat jouw lichtere hongersignalen zijn en op welk punt het dan slim is om iets te eten, zodat je niet ineens bevangen wordt door megahonger. Zorg dat je snacks bij je hebt als je een drukke dag hebt, zodat je makkelijk tussendoor even iets kunt eten. Met name het moment rond 3-4 uur in de middag is een belangrijke!
3. Eten met afleiding
Je pakt een zak chips, en.. ineens issie leeg. En je hebt eigenlijk maar 3 of 4 happen bewust meegemaakt. Eigenlijk mega zonde, want je had zin in chips en nu heb je er weinig van geproefd.
Vroeger was het nog veel meer een gewoonte om aan tafel te eten, zonder telefoon, en rustig de dag te bespreken. Nu is het veel gangbaarder om te eten op de bank, met een serie op of je telefoon in je hand. En dit zorgt er voor dat je zonder dat je het door veel meer eet dan je anders zou doen.
De truc hierbij is om bewust te gaan oefenen met minder afgeleid eten. Even niet je telefoon, even niet een netflixserie, maar ‘gewoon’ eten. Weer geen leuk en sexy advies, maar wel iets wat je enorm kan helpen om niet alleen mínder te eten, maar ook meer te genieten van wat je eet.
4. Je eet niet waar je zin in hebt
Je hebt zin in een koekje, maar je vindt dat daar teveel calorieën en suiker inzitten. Dus neem je een stuk komkommer en een rijstwafel, je drinkt een glas water, neemt een kauwgompje en.. hebt nog steeds zin in dat koekje. Uiteindelijk geef je eraan toe en eet je niet 1 koekje, maar lijk je onverzadigbaar. Hoe flauw het ook is: door het jezelf te verbieden, wordt het juist een groter ding. Een beetje het ‘niet aan een roze olifant denken’ idee.
De oplossing? Maak ruimte in je eetpatroon voor lekkere dingen waar je echt zin in hebt, en sta jezelf dan ook écht toe om het te eten. Want dat schuldgevoel achteraf, dat zorgt juist vaak juist weer voor meer eten.
5. Emotie-eten
De laatste, maar zeker niet de minste reden, waarom mensen altijd honger lijken te hebben, is emotie-eten. Oftewel: het onderdrukken van stress, verdriet, boosheid, verveling, noem maar op, ongeacht of je fysieke honger hebt.
Wat doe je eraan? Het begin van de oplossing is om te leren wanneer je fysieke honger hebt of emotionele honger. Meer lezen over hoe je grip krijgt op emotie-eten? Ik schreef er een aparte blog over.
Grip krijgen op je hongergevoel
Door een evenwicht te vinden tussen voedzaam eten, bewuste eetgewoonten en ruimte te maken om te genieten, krijg je meer grip op dat gevoel dat je altijd honger hebt. Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je eet en hoe goed je luistert naar de signalen die je lichaam geeft.
Zelf aan de slag? Met mijn coachingsprogramma ‘Eten op Gevoel’ help ik mensen afkomen van de stress en schade van de dieetcultuur en op een ontspannen manier aan hun eetgedrag en gezondheid werken.