19 december 2023

Interoceptief bewustzijn als tool om gezond te leven

Wil jij gezond, intuïtief en dieetvrij leren leven? Dan is dit wat je moet weten over interoceptief bewustzijn!

Als je geïnteresseerd bent in bewuster omgaan met eten en bewegen, dan kun je eigenlijk niet zonder interoceptief bewustzijn! Maar, grote kans dat je deze term nog nooit eerder bent tegengekomen. Daarom leg ik je hieronder graag uit wat het is én waarom het je gaat helpen bij het opbouwen van een intuïtief, gezond en dieetvrij leven.

Wat is interoceptief bewustzijn?

Interoceptie is het vermogen om een prikkel vanuit je lichaam waar te nemen. Hierbij kun je denken aan een ademprikkel of een signaal vanuit je blaas dat je naar het toilet moet. Maar ook honger- en verzadigingssignalen en de lichamelijke sensaties van emoties vallen hieronder. Het is een directe ervaring, in het hier en nu.

Bij interoceptief bewustzijn ben je bewust van die fysieke sensaties in je lijf én geef je hier ook gehoor aan. Een voorbeeld: je drukt je emoties niet weg, maar staat toe om ze te voelen. Of je beantwoord je hongerprikkel door iets te eten, en je verzadigingsprikkel door te stoppen met eten.

Wat heeft het te maken met intuïtief eten?

De tien principes van intuïtief eten zijn ervoor gemaakt om je te leren om ofwel je intuïtief bewustzijn te vergroten ofwel obstakels weg te nemen voor het waarnemen van en/of reageren op de sensaties in je lichaam.

Denk bijvoorbeeld aan principe 4 ‘stuur de Eetpolitie weg’. Dit principe is erop gericht om je te leren hoe je omgaat met kritische eetgedachtes, die je in de weg staan om te kunnen luisteren naar de signalen die je lichaam geeft.

Of aan principe 2 ‘respecteer je honger’ en principe 6 ‘voel je verzadiging’ die volledig gericht zijn op leren hoe je meer in contact komt met deze signalen van je lichaam. Lees HIER meer over alle principes.

Waarom is het zo belangrijk?

Door je interoceptief bewustzijn te vergroten, leer je vertrouwen op je lichaam. Hierdoor hoef je minder in je hoofd bezig te zijn met voeding en beweging.  Het helpt je daarnaast om bewuster te leven en meer te genieten van het hier en nu.

Je herkent misschien wel de situatie waarop je op de bank ploft met een zak chips, deze gedachteloos voor de tv leegeet en je daarna veel te vol voelt. Dit is eigenlijk het ultieme tegenovergestelde van interoceptief bewustzijn: je bent je niet bewust van de signalen die je lichaam geeft, en kunt er dus ook niet naar luisteren.

Waar je bij een dieet of afvalplan vaak de chips gedeeltelijk of volledig uit je voedingspatroon schrapt, doe je dit bij intuïtief eten niet. Sterker nog, je leert juist om er meer van genieten zónder dat je erin ‘doorslaat’. Door je veel bewuster te worden van je lichaam, proef je namelijk veel beter wat je eet. En omdat je je verzadigingssignaal beter aanvoelt, kun je ook sneller stoppen met eten.

Kan iedereen zijn of haar interoceptief bewustzijn vergroten?

De meeste mensen wel. Maar, er zijn uiteraard wel uitzonderingen en situaties waarin dit een stuk moeilijker is. Een voorbeeld waarbij het niet kan, is wanneer je bijvoorbeeld in voedselschaarste zit, en dus niet kúnt reageren op je hongerprikkel.

Wanneer je weinig contact hebt met je lichaam, bijvoorbeeld als je een ernstig trauma hebt meegemaakt, is het vergroten van je interoceptief bewustzijn een stuk uitdagender. Ook bij eetstoornissen zien we dat het contact met de honger- en verzadigingsprikkel soms erg moeilijk voelbaar is. Maar, in beide gevallen is het wel mogelijk om in de weg naar herstel ook het interoceptief bewustzijn te vergroten.


Ook intuïtief, gezond en dieetvrij leven?

Wil jij graag stappen nemen richting een gezond en bewust leven, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Als diëtist en intuïtief eten coach ben ik de juiste persoon om je hierbij te begeleiden!

foto van diëtist Kristen

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje