We leven in een dieetgerichte maatschappij. Al van jongs af aan leren we dat er een standaard is, waar we ons aan moeten houden. We zien slanke, gespierde en vooral ook gelukkige modellen. ‘Een slank lichaam maakt gelukkig’ is de boodschap. Het lijkt wel alsof we versmolten zijn met ons gewicht. Ben je te dun of te dik, dan zitten hier vaak allerlei vooroordelen en stigmas aan vast. Dus proberen we om er zo ‘normaal’ mogelijk uit te zijn. Diëten en jezelf wegen zijn normaal geworden. Maar ís dit wel zo normaal en onschuldig?
Er is niks mis met erbij willen horen. Mensen zijn groepsdieren en het is ontzettend fijn als je je een waardig onderdeel voelt van de groep. Alleen er is misschien wel iets mis met de manier waaróp we dit doen. Is het echt zo dat je slanker moet zijn om gelukkig of gezonder te zijn en erbij te horen? En vooral ook: wat hebben we hier voor over?
Ontzettend veel mensen hebben ooit in hun leven weleens een dieet gevolgd, of doen dit nu nog. We tellen calorieën, volgen voedingslijsten, schrappen voedingsgroepen uit ons dieet en proberen ons eetgedrag in de hand te houden. Om te meten of we dit goed doen, staan we regelmatig op de weegschaal.
Wat voor effect heeft wegen op jou?
Hoevaak weeg jij jezelf? Elke maand? Week? Dag?
Ik stond zelf vroeger een periode élke dag op de weegschaal. Ik had het idee dat ik op deze manier kon zien of mijn gedrag effect had gehad. Ondertussen weet ik alleen dat het niet zo werkt. Je lichaam is geen machine. Schommelingen in gewicht zijn normaal en hebben helemaal niet per se te maken met jouw eet- of beweeggedrag van de dag erervoor.
Wegen geeft alleen wel een gevoel van controle. Een gevoel van succes, of juist van falen. Het geeft je een resultaat, een bevestiging, van hoe je je de afgelopen tijd hebt gedragen. Toch? Er kunnen simpelweg 2 dingen gebeuren als je op de weegschaal stapt: het resultaat is behaald of niet behaald. Toch?
Wat gebeurt er tijdens het wegen?
De komende twee situaties zijn veelvoorkomende scenario’s bij mensen die regelmatig wegen:
Het resultaat is behaald:
- Gedachtes: yes, ik heb controle over mezelf gehouden en kan op mezelf vertrouwen. Mijn gedrag heeft geleidt tot gewichtsverlies, dus ik heb het goed gedaan.
- Gevoel: blij, trots, zeker
- Gedrag: ik ga op dezelfde manier door.
Het is niet behaald:
- Gedachtes: Zie je wel, ik kan dit niet. Het is mislukt, ik ben mislukt. Ik heb gefaald. Waarom lukt het anderen wel en mij niet?
- Gevoel: verdriet, boosheid, frustratie, onzekerheid
- Gedrag: strenger zijn, meer verbieden, meer sporten, harder werken
Herken je hier zelf iets in? Je ziet wat een groot verschil er is, tussen het resultaat wel en niet behalen. Al deze gedachtes en gevoelens kunnen ontstaan door één getal.
Laat je gewicht niet je waarde bepalen
Kijk jezelf eens aan in de spiegel. Wat zie je? Denk je meteen aan alle dingen die je niet mooi vindt aan jezelf? Of zie je de héle persoon die daar staat, met kwaliteiten, ervaringen, dromen, vaardigheden.
Als je er klaar voor bent, haal dan de batterijen maar uit je weegschaal. Je kan dit, je hebt hem niet meer nodig. Zeg het maar tegen jezelf: ‘Ik ben veel meer waard dan een getal!’