11 augustus 2022

De nadelen van wegen

Wegen, een goede manier om jezelf onder controle te houden, of een schadelijke obsessie? Je leest het in deze blog.

Jezelf wegen – het is voor best wel veel mensen een normaal onderdeel van hun dag- of weekritme. En dat is ook logisch! We leven namelijk in een dieetgerichte maatschappij.

Al van jongs af aan leren we dat er een standaard is, waar we ons aan moeten houden. Ben je dunner of dikker dan ‘de norm’, dan zitten hier allerlei vooroordelen en stigmas aan vast. We zien veel slanke, gespierde en vooral ook gelukkige modellen. De stiekeme boodschap is:

Een slank lichaam maakt gelukkig.’

En we wéten wel dat dit niet klopt. Maar toch hechten we heel veel waarde aan ons gewicht. Meer dan de helft van de mensen volgen in hun leven één of meerdere diëten. We tellen calorieën, volgen voedingslijsten, schrappen voedingsgroepen uit ons dieet en proberen ons eetgedrag in de hand te houden. Om te meten of we dit goed doen, staan we regelmatig op de weegschaal.

Maar, ondanks dat dit zo normaal is, is het eigenlijk wel onschuldig, dat wegen?

dame die vlak na het opstaan uit bed meteen op de weegschaal stapt
Meteen na het opstaan wegen: een goed idee of niet?

Waarom wegen we onszelf?

Wegen geeft ons een gevoel van controle. Het geeft je een resultaat, of een bevestiging, van hoe je je de afgelopen tijd hebt gedragen. Er kunnen simpelweg 2 dingen gebeuren als je op de weegschaal stapt: je gewenste resultaat is behaald, of niet.

Het lastige van wegen, is dat het getal vaak niet accuraat is. Je lichaam is geen machine, en er zijn veel meer dingen die effect hebben op jouw gewicht, naast voeding en bewegen. Daarnaast is de vraag: bepaalt gewicht hoe mooi jij bent? Of hoe gezond je bent?

Ik stond zelf vroeger een periode élke dag op de weegschaal. Ik had het idee dat ik op deze manier kon zien of mijn gedrag effect had gehad. Wat er uiteindelijk vooral gebeurde is dat ik obsessief bezig was met cijfers, en de zorg voor mijn lichaam totaal vergat. En helaas zie ik dat bij veel andere mensen ook gebeuren.

Wat gebeurt er tijdens het wegen?

Net noemde ik al, dat er eigenlijk 2 dingen kunnen gebeuren als je jezelf weegt: je resultaat is behaald, of niet. Maar er gebeurt veel méér dan dat. Lees de volgende twee situaties eens door, en kijk of je jezelf hierin herkent:

 1. Het resultaat is behaald:
  – Gedachtes: yes, ik heb controle over mezelf gehouden en kan op mezelf vertrouwen. Mijn gedrag heeft geleidt tot gewichtsverlies. Ik heb het goed gedaan.
  – Gevoel: blij, trots, zeker
  – Gedrag: zo doorgaan, misschien zelfs nog iets strenger zijn
 2. Het resultaat is niet behaald:
  – Gedachtes: zie je wel, ik kan dit niet. Het is mislukt, ik heb gefaald. Waarom lukt het anderen wel en mij niet?
  – Gevoel: verdriet, boosheid, frustratie, onzekerheid
  – Gedrag: strenger zijn, jezelf meer verbieden, nog meer sporten óf volledig de andere kant op en juist een snoep- of eetbui krijgen, want nu is het ’toch al verpest’.

Herken je hier zelf iets in? Je ziet wat een groot verschil er is, tussen het resultaat wel en niet behalen. En al deze gedachtes en gevoelens kunnen ontstaan door één getal. Wil je echt een getal zoveel effect laten hebben op je dag, op je stemming, en je zelfvertrouwen?

Laat je gewicht niet je waarde bepalen

Je gewicht bepaalt niet jouw waarde, en vertelt ook niet of je het ‘goed doet’. Dit is namelijk niet in een getal te vatten. Kijk jezelf eens aan in de spiegel. Wat zie je?

Denk je meteen aan alle dingen die je niet mooi vindt aan jezelf? Of zie je de héle persoon die daar staat, met kwaliteiten, ervaringen, dromen, vaardigheden.

reflectie van een oog, in een stukje spiegel die door dezelfde persoon wordt vastgehouden

Wat kun je dan wél doen?

Werken aan je lichaamsbeeld, je mindset, zelfzorg, gezond eet- en beweeggedrag, beter leren luisteren naar je lichaam. Allemaal dingen waar je jezelf op de lange termijn mee kunt helpen, zónder dat je hoeft te diëten, zonder te wegen, zonder die controle vast te hoeven houden.

Weten wat ik voor jou kan betekenen?

Klik in de menubalk op ‘kennismaken?’ of het agenda icoontje om een vrijblijvend gesprek in te plannen of stuur me even een berichtje op whatsapp. Ik denk graag met je mee!

Diëtist Kristen - Eten op Gevoel
KvK nummer: 85647381


Lid van de DCN,
Geregistreerd diëtist in KP
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy
Dietist Kristen

Hi, Heb je een vraag over intuïtief eten?

Stuur een berichtje